Hlavní obsah

Slovní válka pokračuje: Já jsem státník, Kalousek účetní, naznačil Nečas

Právo, Novinky, val, vv
Aktualizováno

Mediální přestřelka mezi premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) pokračuje. Poté, co si oba muži v médiích vyměnili několik nelichotivých výroků v souvislosti s vyostřenou situací na pražském magistrátu, se premiér na páteční tiskové konferenci v Temelíně pozastavil nad Kalouskovými pochybami ohledně dostavby jaderné elektrárny.

Brífink premiéra po návštěvě elektrárny TemelínVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Kalousek v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny uvedl, že si není jistý efektivitou investic do dostavby elektrárny. "Nemám právo říct, že odložíme Temelín. Mám právo říct, že z hlediska efektivity investice si nyní nejsem jistý," uvedl. [celá zpráva]

Premiér na to konto na tiskové konferenci v Temelíně zapochyboval nad Kalouskovými úvahami. „Je velký rozdíl mezi účetním a státníkem,“ podotkl. Zatímco účetní je podle Nečase „schopný svým duševním obzorem dosáhnout nejvýše roční účetní uzávěrky maximálně v horizontu jednoho volebního období“, státník podle něj plánuje v dlouhodobějším horizontu.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem Martinem Kubou a předsedkyní ÚPJB Danou Drábovou.

„Jsem přesvědčen, že vláda České republiky je složena v drtivé většině nikoliv z účetních, ale ze státníků, kteří myslí v dlouhodobém horizontu. Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím, nejde překlopit pouze do jednotlivých položek,“ zdůraznil.

Kritika i od Kuby

Kalousek se nevyhnul ani kritice ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS).

„Pan ministr neobjevil žádnou Ameriku. Každému, kdo energetice trochu rozumí, je dnes jasné, že žádný investor není v současnosti schopný investovat v oblasti energetiky tak, aby mohl spočítat návratnost. Je třeba připomenout, kvůli čemu to je. Je to kvůli dotacím na obnovitelné zdroje, které naprosto pokřivily trh,“ řekl Právu Kuba.

Dodal, že když ODS ústy premiéra nebo jejích ministrů něco řekne k nedobrému vývoji evropské politiky, jsou kritizováni Karlem Schwarzenbergem a právě Miroslavem Kalouskem, že nejsou dostatečně proevropští.

„Tady je ale velký rozpor mezi tím, co ministr teď objevuje. To je prostě stav evropské politiky a musím v této souvislosti připomenout hlasování v roce 2005 o podpoře obnovitelných zdrojů ve Sněmovně, které právě tento nešťastný stav v energetice nastavovalo. Dobře si pamatuji, jak tehdy pan poslanec Kalousek za KDU-ČSL hlasoval pro to, aby se u nás takto obnovitelné zdroje dotovaly,“ zdůraznil ministr.

Vztahy na bodu mrazu

Vztahy mezi předsedou vlády a ministrem financí jsou už delší dobu napjaté. Spory se vyskytly před několika týdny kolem sKarty, kterou chce ODS zrušit, ale TOP 09 je proti. Ministr financí kvůli tomu označil Nečase za předsedu, který je na odpis.

Neshody vyvrcholily ve čtvrtek poté, co pražští zastupitelé za TOP 09 odvolali primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Nečas prohlásil, že za tím stojí vedení TOP 09, které si tak testuje případné celostátní vládnutí s ČSSD. Kalousek se proti tomuto tvrzení ohradil, načež Nečas v rozhovoru pro server iDnes.cz naznačil, že byl místopředseda TOP 09 opilý, když komentoval situaci v Praze a v ODS.

„Jestli se místo argumentů uchyluje k rathovské pomluvě, se kterou poslední dva roky (obviněný exposlanec ČSSD David) Rath exhiboval ve Sněmovně, tak je na tom pan premiér opravdu špatně,“ reagoval následně v pátek Kalousek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kalousek: V Praze chceme svého primátora

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo řekl, že Bohuslav Svoboda (ODS) nesplnil představy TOP 09 a strana chce v hlavním městě svého...

Svoboda padl, ODS v Praze míří do opozice

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), náměstka Josefa Noska a Alexandry Udženiji. Hlasování navrhla TOP 09,...

Výběr článků

Načítám