Hlavní obsah

Slovenští fanoušci vzali Ostravu útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Slovensko má ode dneška druhé hlavní město, alespoň na necelé dva týdny. Stala se jím Ostrava, kde od pátku hraje zápasy ve skupině B světového šampionátu v ledním hokeji právě slovenská reprezentace. Na úvod se však fanoušci dočkali i zklamání, když jim organizátoři pustili pražský zápas Švýcarsko–Norsko.

Ostravskou fanzónu zaplnili po jejím otevření zejména slovenští fanoušciVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Ačkoli kromě Slovenska budou v Ostravar Aréně hrát svá utkání i hokejisté USA, Německa, Švédska, Lotyšska, Francie, Kazachstánu a Polska, při otevření fanzóny byli slyšet v podstatě jen Slováci. Vedle nich se davy fanoušků proplétaly i desítky Němců a několik Lotyšů.

Ačkoli měla být fanzóna otevřena až ve 14 hodin, první lidé se do jedné její části dostali už zhruba o půl hodiny dřív – a hned se hrnuli k výčepním pípám. „Nečepujte nic, otevírá se až ve dvě,“ houkl naštvaně na obsluhu stanu jeden z organizátorů. Pivo tak dostalo jen několik jedinců.

Foto: Pavel Karban

Fanzónu u ostravské Ostravar Arény zaplnili po jejím prvním otevření hlavně fanoušci slovenských hokejistů

„My jsme sebrali první i poslední,“ smál se Andrej z Bratislavy. To, že za půllitr dvanáctky zaplatil 110 korun, mu nevadilo. „Když byl šampionát naposledy u nás, stálo pivo šest euro,“ okomentoval cenu zlatavého moku a s chutí se napil (Slovensko organizovalo mistrovství světa v roce 2019). Andrej s kamarádem přiznal, že čekali, že v Česku bude dráž. „Oproti Slovensku je to dobré. U nás je všechno drahé,“ řekl a hledal si místo ve stínu.

Oficiálně se nakonec ostravská fanzóna, která stojí v těsném sousedství Ostravar Arény, kde se všechny zápasy skupiny B odehrávají, otevřela s desetiminutovým zpožděním. Dav fanoušků to kvitoval s potleskem.

Foto: Pavel Karban

Do fanzóny se musí přes bezpečnostní rám, kontrola je ale rychlá a fronty se v Ostravě netvoří

Lidem pranic nevadilo, že se při vstupu mezi stany a food trucky s občerstvením museli podrobit kontrole. U valné většiny z nich proběhla velmi rychle, takže fronta před zónou, kde si mohli lidé také zakoupit dresy a další propagační předměty, mizela.

Slovák, kam se podíváš

„My jsme došli z Bernolákova, to je dvacet kilometrů od Bratislavy směrem na Senec. Každý Čech pozná Senec,“ smál se Miroslav Káčer, který do Ostravy za hokejem dorazil s kamarády v jednom autě. Přiznal, že když je možnost a koná se mistrovství světa blízko Slovenska, snaží se vždy vyrazit alespoň na jeden zápas. „Byli jsme i ve Vídni, když naši bojovali o postup do A skupiny, a já jsem byl se synem naposledy na finálových zápasech v Bratislavě před pěti lety,“ prozradil.

Foto: Pavel Karban

Fanzóna u ostravské Ostravar Arény se po svém otevření plnila poměrně rychle

Káčer řekl, že se těší na atmosféru, která je u nás vždy perfektní. A potvrdil i to, že Ostrava se nyní stala druhým hlavním městem Slovenska. „Když byl šampionát naposledy u nás, tak nám, co jsme od Bratislavy, vadilo, že naši hráli v Košicích a v Bratislavě Češi, aby to měli blíž. Teď je Ostrava pro nás lepší,“ ujistil Slovák, který doufá, že slovenským hokejistům se bude v Ostravě před téměř domácím publikem dařit a postoupí do čtvrtfinále. Pak se prý uvidí.

O tom, že by ale nezískali Slováci medaili, nechtěly slyšet mladé volejbalistky z Lipan nedaleko východoslovenského Sabinova. Návštěvu fanzóny v Ostravě měly za odměnu. „Jsme v Bílovci na mezinárodním turnaji, tak jsme se sem vypravily, abychom mohly sledovat zápas s holkama tady,“ prozradila jedna z vedoucích výpravy. Rozhlížela se přitom po rychle se obsazující zóně, aby našla místo s dobrým výhledem na velkoplošnou obrazovku.

Zklamaní Slováci

Jestliže po otevření ostravské fanzóny byli slovenští fandové spokojení, ve chvíli, kdy startoval jejich úvodní zápas s Německem, otočila se jejich nálada o 180 stupňů. Na obou velkoplošných obrazovkách totiž neběžely přenosy zápasu z Ostravar Arény, ale z pražské O2 arény, kde ve stejný čas začal duel Švýcarsko–Norsko.

To Slováky doslova naštvalo. „Vždycky jde zápas z Prahy. A ve chvíli, kdy je vyprodáno, tak se přepíná na zápas z Ostravy,“ vysvětlil Štěpán Sedláček, mluvčí ostravské části šampionátu s tím, že přenos z Prahy trval jen nějakou chvíli.

Když bylo potvrzeno, že je zápas v Ostravě vyprodaný, byl i v ostravské fanzóně přímý přenos zápasu Slovensko–Německo.

PŘEHLEDNĚ: Mistrovství světa v hokeji. Termíny, fanzóny a doprava

Sport

Výběr článků

Načítám