Hlavní obsah

Slovenští autodopravci protestní blokádu brzy ukončili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenští autodopravci v reakci na dlouhé hodiny strávené v kolonách před policejními kontrolami na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku spustili v noci na pondělí protestní blokádu na stejné dálnici na vjezdu na Slovensko. Oproti původním plánu byla jen v omezeném režimu a následně ráno skončila, dopravci však hrozí, že mohou protest zopakovat.

Protestní blokáda na slovenské hraniciVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Demonstraci připravila Unie dopravců Slovenska (UNAS) s podporou Asociace Žlutý Anděl Asistance24 (AZAA24). Místem blokády se stal hraniční přechod Brodské, kde dálnice D2 vstupuje na slovenské území.

Blokádu ale autodopravci nezačali v původně plánovaném rozsahu, kdy chtěli úplně zastavit provoz. Po krátkém jednání se zástupci slovenské policie v pondělí patnáct minut po půlnoci jen přehradili výjezd z odstavného parkoviště u přechodu.

„Vzhledem k tomu, že na české straně hranice udělala policie opatření a aktuálně tam nejsou kolony, dohodli jsme se na kompromisu, že dopravci přehradí jen výjezd z odstavného parkoviště. Současně bude umožněn průjezd záchranářů a osobních aut,“ uvedl viceprezident slovenské policie Damián Imre.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protest slovenských autodopravců na české hranici

Dohodnutý omezený režim blokády chtěli dopravci držet do desáté hodiny ráno s tím, že pak vyhodnotí situaci. Když se budou na vjezdu do ČR tvořit kolony, bude blokáda trvat 24 hodin. Pokud kamiony nebudou čekat déle než 20 minut, skončí blokádu úplně.

Nakonec protest ukončili už kolem osmé ráno, ale s tím, že dálnici mohou zablokovat znovu v pátek. „Pokud se situace zhorší, vyvoláme akci znovu,“ avizoval za organizátory protestu prezident Asociace Žlutý Anděl Asistance24 Marián Ürge.

„Kdyby se náhodou stalo, že do konce týdne by to nebylo průjezdné, vrátíme se zpět na hraniční přechod a znovu to zablokujeme na slovenské straně,“ říká hlavní organizátor protestu Stanislav Skála (UNAS).

Slovenští autodopravci kritizují kolony české policie na vjezdu do ČR, které byly zavedeny v reakci na nápor ilegální migrace. Považují je za porušení schengenských dohod. Vadí jim opakované až osmihodinové čekání na přejetí hranice z důvodu kontrol.

„Kolony kamionů sahají až daleko na slovenské území. Řidiči tam čekají v nedůstojných podmínkách, nemají ani kam jít na WC. A důsledkem kolon jsou i četné nehody, kdy do odstavených kamionů narazí jiné auto,“ podotkl Ürge.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protest slovenských autodopravců na české hranici

Česká policie podle něj dělá, jako by slovenští policisté migraci zcela ignorovali. „Ti přitom také kontrolují na všech hraničních přechodech. Jenže čeští policisté udělají kontrolu, zajistí nějaké migranty a pak jim zajišťují dopravu a kamiony stojí,“ dodal Ürge.

„Na hranici stojíme každý den v zácpách šest až osm hodin. Naložím v Bratislavě, dojedu sem a stojím šest osm hodin. Pak dojedu za Brno a stojím znovu. Tak to mám každý týden aspoň dvakrát. Navíc při stání na dálnici nejde hlídat kamion, aby tam z příkopu u cesty nevlezli migranti,“ říká řidič Tomáš.

Ten se pozastavil i nad skutečností, že v koloně před hranicí stojí především kamiony ze Slovenska a z ČR, zatímco nemalá část jiných řidičů, Bulhaři, Srbové a další, kolonu míjí v levém pruhu a česká policie jim to toleruje.

Od začátku roku zadrženo 20 tisíc migrantů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám