Hlavní obsah

Slovenský islamista opravdu chystal útok, je to osamělý vlk, řekl policejní prezident

Právo, ČTK, aje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První islámský fanatik, kterého zatkla česká policie a loni v listopadu ho obvinila z možné přípravy bombového teroristického útoku, skutečně atentát připravoval. V nedělních Otázkách Václava Moravce to potvrdil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Podle něj mladého radikálního Slováka, který navštěvoval pražské mešity a vystupoval pod jménem Abdul Rahman, nelze považovat za člena organizované skupiny, ale za takzvaného osamělého vlka.

Na kauzu slovenského islamisty upozornila před nedávnem MF Dnes.

„Tento člověk skutečně teroristický útok připravoval. Jenom díky skvělé kooperaci zpravodajských služeb a policie České republiky se podařilo předejít možná vážnému incidentu,“ řekl v ČT Tuhý.

Za svého šejcha, tedy vzor v praktikování muslimské víry, označil stíhaný mladík bývalého pražského imáma, kterého policie už dřív obvinila z podpory terorismu. Bývalý imám je stíhaný na útěku za pomoc svému bratrovi a švagrové, kteří se podle policie účastnili v Sýrii bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy.

Muslimská komunita na radikalizaci Slováka neupozornila.

Podle Tuhého lze nicméně z informací, které má k dispozici, usuzovat, že se jedná o jednotlivý případ, nikoli o článek organizované skupiny.

„Nyní provádíme další prověřování k této osobě, více nemohu zveřejňovat. Všechny úkony směřují k tomu, aby byl případ urychleně ukončen,“ doplnil Tuhý.

Obviněný muž k islámu konvertoval před třemi roky, chodil oblékaný jako voják a zdravil se zdviženým pravým ukazováčkem, což je symbol oddanosti bojovníků Islámského státu.

Policie u mladíka při domovní prohlídce našla chemikálie, manuály na výrobu bomby a návody, jak ji připevnit na tělo a na automobil.

Jeho vysvětlení, že šlo o materiál na výrobu zábavní pyrotechniky k oslavě Nového roku, považují policisté za chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám