Hlavní obsah

Slévači z Třince odlili sochu Krista, stát bude před kostelem v Gutech

Pavel Karban, Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Slévači z Třince odlili figuru Ježíše Krista, která bude za pár týdnů umístěna na kříž před repliku dřevěného kostela Božího Těla v Gutech. Socha je zvětšenou kopií původního Ježíše z litiny, který je nyní k vidění uvnitř kostelíku.

Slévači z Třince odlili sochu Krista, stát bude před kostelem v GutechVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Kříž s Ježíšem bylo v podstatě to jediné, co nebylo poničeno po žhářském útoku počátkem srpna 2017 na kostel z 16. století. Vzácnou památku podpálili tři mladíci, z nichž jeden byl v době útoku mladistvý.

Krajský soud v Ostravě je za to poslal do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zaměstnanci Slévárny Třinec odlili odlitek Ježíše Krista, který bude umístěn na kříži před replikou kostela Božího Těla v Třinci-Gutech.

Letos 6. června byla vysvěcena replika kostela. A právě před ní bude umístěn nový odlitek Krista na kříži, jenž vznikne ze zbytků původních trámů spáleného kostela.

Odlitek slévači udělali podle přesné kopie, kterou ze dřeva vyřezal Jiří Cieslar. Podle modelu, který je větší o 20 procent než originál, vytvořili slévači formu a do ní Ježíše odlili.

Shořel kvůli žhářům, postavili si stejný. Kostel v Gutech opět slouží věřícím

Domácí

Odlitek chladl 24 hodin, až pak ho mohli zaměstnanci Slévárny Třinec vyjmout.

„Po vychladnutí se odřeže vtoková soustava, dojde na čištění a začišťování a pak to doladíme s řezbářem, aby vše bylo podle jeho představ,“ řekl předák střediska neželezných kovů Slévárny Třinec Jan Szotkowski poté, co odlitek ve středu vyjmuli z modelové směsi.

Na výšku má odlitek asi 1,3 metru a váží okolo 50 kilogramů. Podle předáka měla slitina hliníku při lití 720 stupňů Celsia.

Mladík, který škrtl pod kostelem v Gutech, je po smrti

Krimi

„Pro nás jako pro slévače je velká výzva něco takového udělat. Protože děláme zcela něco jiného. Co jsem tady, tak jsme tak velkou sochu nedělali,“ přiznal Szotkowski.

Vysvětlil, že očkování sodíkem, které během tavby provedli, je běžná slévárenská činnost. „Zlepšují se tak mechanické vlastnosti kovu,“ objasnil Szotkowski.

Reklama

Výběr článků

Načítám