Hlavní obsah

Škromach: nezaměstnaní by měli dostat víc

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli se vládní koalice potýká s problémem reformy veřejných financí, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je přesvědčen, že by nezaměstnaní měli dostat na podporách více peněz. Vládě chce předložit desetiprocentní zvýšení podpor.

Foto: Martin Tlustý

Soul dámám z tria 3-Nity fakt sedne.

Článek

Nezaměstnaní v České republice, jejichž počet překročil v lednu 10 procent práceschopného obyvatelstva a byl tak nejvyšší od listopadu 1989, v současnosti pobírají podporu šest měsíců. První tři měsíce mají nárok na 50 procent dřívějších výdělků, Škromach jim chce dát 60 procent. V dalších měsících pak lidé bez práce pobírají od státu 40 procent posledního platu, podle ministrova návrhu by to však měla být polovina mzdy.

Škromach chce zároveň lidem nad 50 let prodloužit dobu, po kterou by mohli pobírat podporu v nezaměstnanosti. Lidé ve věku od 50 do 55 let by mohli podporu pobírat devět měsíců, lidé starší 55 let pak jeden rok. To vše za podmínky, že odpracovali minimálně 25 let. Ministr ve svém návrhu, který bude projednávat vláda, počítá se zvýšením přísnosti úřadů práce. Ty by měly mít zvýšené pravomoci vyřazovat z evidence nezaměstnaných ty, kteří se nechovají podle pravidel.

Škromach chce čerpat zkušenosti z Británie

S rostoucí nezaměstnaností chce ministr bojovat mimo jiné i zvýšením počtu pracovníků na úřadech práce. V tomto smyslu se vyjádřil po své středeční schůzce s britským náměstkem ministra práce Malcolmem Wicksem. Na úřadech práce by tak podle Škromacha mělo být zaměstnáno o 200 až 400 lidí více.

"Chceme zlepšit servis a posílit individuální práci s nezaměstnanými, a to bez dostatečného počtu pracovníků nejde," uvedl Škromach. Podle něj je čas, aby se trend stále rostoucí nezaměstnanosti v ČR začal obracet.

Z řešení vysoké nezaměstnanosti se chce Škromach inspirovat britskou zkušeností, kde v průběhu posledních pěti let snížili nezaměstnanost téměř o dvě procenta na současných 5,2 a vytvořili téměř 1,5 miliónu nových míst. "Ve Velké Británii nyní slučují úřady práce a místa, která vyplácejí sociální dávku, v jednu instituci, tzv. Job Centra plus. Tato praxe se ukazuje jako velmi významná, neboť práce s nezaměstnanými je komplexnější. To může pomoci rozhýbat trh práce," uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám