Hlavní obsah

Škromach: jsem komunistobijec

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD a kandidát na šéfa soc. dem. Zdeněk Škromach by si v případě zvolení do čela strany dal za úkol důsledně levicovou politikou vytlačit KSČM z pozic, které podle něj za poslední tři roky sociální demokracie vyklidila komunistům.

Foto: FYZIOklinika

Sportovní neděle odstartuje v 10 hodin dopoledne

Článek

Škromach to řekl v průběhu čtvrteční snídaně s novináři. Když mluvil o svém vztahu ke komunistické straně, prohlásil: "Škromach je komunistobijec, ale pořád se píše, že by chtěl spolupracovat s KSČM."

Nechce opouštět levicový prostor

Podle místopředsedy je naopak kolaborací s komunisty posun doprava, který - jak řekl - by znamenala modernizace strany prosazovaná jeho rivalem Stanislavem Grossem. KSČM by v tomto případě podle Škromacha definitivně obsadila levicový prostor, který by opustila ČSSD.

Škromach však zdůraznil, že hlavním strůjcem plánovaného posunu doprava není sám Gross, ale skupina kolem jeho politického poradce Oty Novotného, ministra financí a kandidáta na prvního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotky a ekonomického poradce premiéra a poslance Jana Mládka. Zastánci modernizace ČSSD by však podle Škromacha měli mít jednoho dva zástupce ve vedení strany a snažit se přesvědčit členskou základnu o správnosti svých názorů.

Důrazně pro rozdělení funkcí

Místopředseda se důrazně vyslovil pro rozdělení funkcí premiéra a předsedy soc. dem. s tím, že mezi soc. demokraty roste podpora tomuto tzv. německému modelu. "Je to řešení, které může odpoutat soc. dem. od těch problémů, ve kterých dneska je," řekl Škromach.

Podle něj rozdělení funkcí premiéra a šéfa strany by bylo vhodnou odpovědí na tlak lidovců před sjezdem ČSSD. "S (předsedou KDU-ČSL Miroslavem) Kalouskem by jednal předseda strany, nikoli premiér. Grossova pozice je dnes oslabená a jeho vztahy s Kalouskem jsou fakticky na bodu nula," uvedl místopředseda, který podle svých slov často musí hrát roli zlého muže soc. dem. vůči lidovcům.

Podržel by premiéra

Škromach na dotaz Práva vyloučil, že by v případě rozdělení funkcí a svého zvolení do čela ČSSD podnikl jakékoli kroky proti premiéru Grossovi. Řekl, že ctí usnesení ÚVV soc. dem., který podpořil současnou koaliční vládu v čele s Grossem. "Jiné řešení než tato vláda nikdo nevidí," dodal Škromach.

Podle něj by se mělo nové vedení ČSSD hned po sjezdu sejít nejen s koaličními, ale i s opozičními stranami.

Na další dotaz Práva Škromach uvedl, že nepovažuje za dobré před volbami do Sněmovny předem oznamovat, s kým by soc. demokraté po volbách spolupracovali a s kým ne, jak to udělal v roce 2002 tehdejší šéf ČSSD Vladimír Špidla, který odmítl spojenectví s ODS a s KSČM.

Koalice s ODS je však pro Škromacha podle jeho slov "těžko představitelná" a "koalice s KSČM je ze strany soc. dem. po příštích volbách nereálná". Místopředseda uvedl, že by ČSSD po volbách za určitých okolností mohla uvažovat i o odchodu do opozice

Reklama

Výběr článků

Načítám