Hlavní obsah

Skončíme s hromaděním funkcí, plánuje ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček

ČSSD plánuje vyzvat své poslance, aby po volbách do Sněmovny, ať už budou předčasné, nebo v řádném termínu, nehromadili funkce. Cílem je zabránit tomu, aby byl poslanec zároveň hejtmanem nebo třeba primátorem. Sociální demokraté chtějí, aby se poslanci do šesti měsíců od data vzniku mandátu rozhodli, které pozici dávají přednost.

Foto: Milan Malíček, Právo

ČSSD chce skoncovat s kumulováním funkcí, týká se to i Michala Haška, který je zároveň poslancem i jihomoravským hejtmanem a šéfem Asociace krajů.

Článek

Výzvu nedublovat v budoucnu funkce probíralo v pátek ráno na svém jednání v Lidovém domě nejužší vedení ČSSD, politické grémium. Navrhlo v tomto směru usnesení, jehož text mají Novinky k dispozici. Schválit ho musí na odpoledním jednání stranické předsednictvo a v sobotu pak nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy, ústřední výkonný výbor (ÚVV).

„ÚVV ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec PS PČR zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora či náměstka primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města. Vyzývá poslance za ČSSD, kteří budou zvoleni v příštích volbách do PS PČR, aby si nejpozději do 6 měsíců od vzniku poslaneckého mandátu ponechali pouze jednu z těchto důležitých funkcí,“ uvádí se v návrhu usnesení.

Hašek se rozhodne po volbách

O tom, že kumulace funkcí není žádoucí, hovořil už v květnovém rozhovoru pro Právo první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Právě on je poslancem a zároveň jihomoravským hejtmanem. „Nejenom já, ale i ČSSD se zamýšlí, jestli do budoucna kumulace určitého typu funkcí je prostě vhodná a žádoucí,“ prohlásil Hašek.

Přislíbil, že se po volbách do Sněmovny rozhodne, zda bude vykonávat funkci hejtmana nebo poslance. „Nechci už pokračovat další čtyři roky v souběhu funkcí a v žádném případě by takový souběh nebyl po příštích volbách nějak dlouhodobý,“ doplnil Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám