Hlavní obsah

Školy se nebudou smět zbavovat učitelů jen na prázdniny, rozhodla vláda

Novinky, Václav Lang
Praha

Školy budou nově muset uzavírat smlouvy s pedagogy nejméně na 12 kalendářních měsíců. Návrh ministra školství ve středu odsouhlasila vláda. Reagovala tak na praxi, kdy školská zařízení dávala učitelům smlouvy pouze na dobu školního roku a po prázdninách je opět nabírala zpět.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

Podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) se tato praxe týkala řádově stovek učitelů. Převážně prý v oblastech s vyšší nezaměstnaností, kde si to podle něj školy mohly více dovolit.

„Novela byla schválena všemi hlasy, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel,“ informoval novináře v průběhu jednání Chládek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Důvod novely je zamezit tomu, aby byli učitelé pravidelně propouštěni na období prázdnin. Stával se případ, kdy některý z učitelů byl propuštěn vždy koncem června na dva měsíce, pak v září nastoupil a toto se pravidelně opakovalo několik let po sobě,“ popsal.

V odůvodněných případech prý budou moci být i kratší smlouvy než na 12 měsíců, a to například v případě zástupu za mateřskou, zástupu dlouhodobě nemocného pedagoga nebo po dobu, kdy si jiný pedagog dokončuje potřebnou kvalifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám