Hlavní obsah

Školy dostávají zpochybňované generátory kyslíku

Právo, Radek Plavecký

Některé školy či dětské domovy ve středních Čechách dostávají od kraje boxy, které mají pomoci při záchraně života. Součástí je defibrilátor a také speciální náplň s kyslíkem a maska. Jak ale upozornil server iRozhlas, před těmito kyslíkovými generátory už několik let varují někteří odborníci i Česká resuscitační rada.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Defibrilátory na veřejně přístupných místech pomáhají zachraňovat lidské životy.

Článek

Předchozí krajskou zakázku na tytéž sady přitom řeší policie a výrobkem se zabývá i Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Ve veřejné zakázce kraj v minulosti nakoupil sady za téměř 10 milionů, ale existuje podezření, že zakázka byla ušitá na míru jediné firmě, která se pak do soutěže přihlásila a vyhrála.

I letos kraj nakupoval další sady od stejné firmy, ale bez soutěže. „Jsou prověřovány skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ reagoval na dotaz serveru mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Hamáček: Žáci se vrátí do škol, až bude denní přírůstek nanejvýš 3000

Domácí

Kromě důležitého defibrilátoru komplet obsahuje i zdroj kyslíku, který by se měl použít jako náhrada za dýchání z úst do úst. Záchranář a předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář upozornil, že by tento zdroj kyslíku vůbec neměl být součástí laické resuscitace.

„Použití kyslíku je indikováno v rámci rozšířené resuscitace, kde se používá medicinální kyslík. Právo používat ho mají pouze poskytovatelé zdravotních služeb, jako je třeba zdravotnická záchranná služba nebo nemocnice,“ uvedl. Navíc se objevily pochybnosti o správném fungování přístroje.

Seidl: Náplň je správná

Používání setů obhajoval dosluhující krajský radní pro oblast školství Zdeněk Seidl (zvolen za ČSSD, nyní Trikolóra). „Posouzení kvality je věc názoru, někdo říká to, někdo opak. Stejné přístroje se používaly už za předchozích dvou hejtmanů a nikdo nic nenamítal, až měsíc před krajskými volbami to někdo začal napadat,“ řekl Právu Seidl, podle něhož má celá věc politický podtext.

„Nemyslím, že by sady byly špatné. Kyslíková náplň s maskou je správná. Řada lidí není schopná dýchat z úst do úst, zvlášť když jsou tam zvratky a další překážky,“ upozornil Seidl, podle něhož tyto sady používají i hasiči.

Šéf asociace ZŠ Černý: Školy otevřít, ale ne za každou cenu

Koronavirus

„Mimo to kyslíková náplň za částku ve stokorunách je jen malou součástí sady,“ dodal Seidl, podle něhož je hlavním komponentem setu automatický defibrilátor. Ty se snaží všechny organizace umísťovat na nejrůznější dostupná místa, aby pomohly zachránit lidské životy.

Seidl navíc upozornil, že jeho odbor jen sady objednává pro školská zařízení, ale soutěž má na starost specializované oddělení na kraji. Jeho mluvčí ale s problematikou odkázala právě na Seidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám