Hlavní obsah

Sklenice s utopenci na ČSSD přiletěla zezadu, ne od diváků

Právo, Radek Plavecký
Kladno

Policie prověřuje, kdo vlastně hodil sklenici s utopenci do zázemí kandidátů ČSSD při kladenském mítinku. Incident se stal v úterý odpoledne na náměstí Sítná, kde měli předvolební vystoupení středočeští kandidáti, které přijel podpořit i předseda strany Jiří Paroubek.

Článek

Právě jeho účast vždy na mítinky přiláká i odpůrce, pokud totiž Paroubek na mítinku není, proběhnou bez konfliktů, jako už mnoho předvolebních akcí například v Příbrami, Berouně, Sedlčanech nebo ve středu v Hořovicích a Jincích.

Úterní kladenský útok sklenicí, jemuž předcházel konflikt ve Slaném a kde za nápis odpůrců ČSSD „Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený president ČR“ středočeský hejtman David Rath (ČSSD) označil odpůrce za fašisty, vyšetřuje policie.

„Na místě jsme nezasahovali, protože sklenice vletěla do zázemí a nikoho tam nezranila a nebyl k zásahu důvod. Ostatní podrobnosti nebudeme sdělovat,“ řekla mluvčí kladenské policie Jana Dětská. Sklenice do zázemí přiletěla podle svědků nikoli z davu před pódiem, ale zezadu.

Právu nepříjemný zážitek ze zákulisí popsala asistentka manželky Jiřího Paroubka Michaela Škardová. „Právě pan Paroubek, jeho žena Petra a další kandidáti vcházeli na pódium, když zezadu přiletěla sklenice. Spadla přímo na můj deštník, od něj se odrazila a roztříštila se mi pod nohama,“ uvedla Škardová.

Na kamerách prý útok není

„Sice jsem se otočila do míst, odkud sklenice přiletěla, ale byla jsem hodně vylekaná, protože to byla velká rána. V tom směru postávala jen malá skupinka lidí za autem, nebylo na ně pořádně vidět. Nemůžu ale říct, jestli to hodil někdo z této skupinky, nebo odněkud z ještě větší dálky,“ doplnila asistentka, která s párem Paroubkových absolvovala i loňské mítinky a má v paměti i vajíčkové útoky. Škardová posléze podala trestní oznámení na policii. „Když si člověk uvědomí, co se mohlo stát, kdyby nepršelo a já bych neměla deštník, tak to je strašné,“ řekla Škardová.

Ačkoli se na mítincích ČSSD za účasti předsedy vždy pohybuje ochranka a mnoho dalších pořadatelů v oranžovém a několik z nich celou akci a zejména skupiny odpůrců natáčejí nebo fotí, což dělá i policie, záznam tohoto incidentu zřejmě policie nemá. Nejspíš proto, že se konflikt odehrál mimo hlavní dění v zákulisí. Nezmínili se o něm ani vystupující na pódiu, na rozdíl od konfliktního transparentu ve Slaném, jenž se stal hlavním tématem tamního mítinku.

Reklama

Výběr článků

Načítám