Hlavní obsah

Škárka vytáhl u soudu eso, roztřesený Bárta se málem rozplakal

Právo, Radim Vaculík, Josef Koukal
Aktualizováno

Jaroslav Škárka chce soudu předložit dosud neznámou nahrávku, která podle jeho slov zachycuje rozhovor z 29. března 2011 asi 45 minut před tím, než mu neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta předal peníze. Na videonahrávce je prý zachyceno i předání peněz, záznam je ale rušený. Bárta, zjevně otřesen, na jeho slova reagoval, že je to nepochopitelné, přeskakoval mu hlas a málem se rozplakal.

Emotivní vystoupení Víta Bárty před soudemVideo: Novinky

 
Článek

Škárka řekl, že nahrávku zatím nikdo neviděl ani neslyšel. Soudce se proto rozhodl znovu Škárku vyslechnout.

Nahrávka má asi hodinu, zachycuje okamžiky od příchodu Škárky do Bártova domu, jejich společné večerní jednání až po následný odjezd Škárky autem pryč.

Zásadní místa jsou kompletně rušena, přiznal advokát

Na dotaz Práva Škárka řekl, že nyní nemá nahrávku u sebe, ale že ji přinese k soudu zítra.

Podle Škárkova advokáta Jana Blažka je zmíněná nahrávka v zásadních okamžicích kompletně rušena. Nejde prý tedy poznat, co se na záznamu říká. Vyčistit nahrávku se nepodařilo ani expertům, kterým ji Škárka poskytl, řekl Právu Blažek.

Nahrávka nemá Bártu usvědčit z korupce, ale především má usvědčit ze lži poslance Michala Babáka. Ten totiž chvíli předtím vypověděl, že byl v Bártově bytě krátce před tím, než měl Škárka dostat od neformálního šéfa VV peníze. Z nahrávky, která začíná už 45 minut před převzetím obálky, je ale prý jasné, že v bytě nebyl, a tedy že lže.

Nahrávka byla podle Škárky pořízena v Bártově pracovně, a protože v ní měl tento lídr VV různé rušičky, předal ji následně Škárka několika lidem, aby ji tzv. "vyčistili". Nahrávka je rušena ve stěžejních minutách, kdy měl Bárta Škárkovi předat obálku se 170 000 korunami. Škárka uvedl, že jde částečně o video.

Jaroslav Škárka mluví o existenci nahrávky předání penězVideo: Novinky

Bárta reagoval emotivně

Očividně otřesený Bárta na novou informaci o nahrávce okamžitě reagoval velmi emotivně.

"To, že si pan Škárka nahrával mě, považuji za nepochopitelné, že o tak závažné věci před médii, policií i soudem mlčí," poznamenal Bárta, jemuž začal přeskakovat hlas a téměř se rozplakal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta u soudu

"Spontánně reagovat na míru účelovosti a záludnosti lidí, které léta znám, je strašné," řekl Bárta na adresu nejen Škárky, ale i Kristýny Kočí a také někdejší PR manažerky Aleny Maršálkové. Právě tato trojice tvrdí, že je Bárta uplácel. V této větě se mu úplně zlomil hlas a vhrkly mu slzy do očí. Soudce okamžitě poté nařídil krátkou přestávku.

Soudce po přestávce Škárkovi nařídil, aby ve čtvrtek přinesl celou a nijak neupravovanou nahrávku a také zařízení, na kterém ji pořídil. Škárka soudu odpověděl, že tak učiní a vše zítra přinese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám