Hlavní obsah

Silný vítr připravil o elektřinu stovky lidí

Právo, Novinky, ČTK, pra, pno, jji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vichřice dosahující v nárazech hranice orkánu začínajícího na 110 kilometrech za hodinu provětrala ve čtvrtek odpoledne hřebeny Krkonoš. Problémy s větrem byly během dne také na Vysočině, kde vítr nafoukával sníh z polí na silnice. Na Vysočině a na Brněnsku zůstalo bez proudu několik stovek domácností.

Článek

Nejhorší situaci očekává společnost E.ON v noci na pátek. Posílila směny o desítky pracovníků, stejně jako skupina ČEZ, která se připravuje na páteční silný vítr na střední a severní Moravě.

"Situaci by mohly zkomplikovat stromy poničené námrazou. Jsou oslabené a snadněji se budou lámat," uvedl mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha.

Nejhorší je zatím situace ve vyšších polohách okolo Žďáru nad Sázavou, na Třebíčsku, Brněnsku, Blanensku a Prostějovsku. Tam by měl vítr v příštích hodinách dál sílit. "Od rána je stav setrvalý, rychlost větru dosahuje 70 až 100 kilometrů v hodině, později by to podle předpovědi mohlo být až 120 kilometrů," popsal Vácha.

Vichřice zastavila lanovky

U Luční boudy v krkonoších naměřili krátce po čtvrtečním poledni vichr o rychlosti 108 kilometrů v hodině. Slunce vládnoucí v Krkonoších prakticky od začátku loňského prosince vystřídala zatažená obloha.

"Kvůli silnému větru a minimální viditelnosti nedoporučujeme hřebenové túry. Předpokládám, že podobné počasí bude v nejvyšších českých horách panovat po celý následující víkend," předjímá náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Vítr zastavil horské lanovky

Vichřice zastavila takřka v pravé poledne ve Špindlerově Mlýně lanovku na Medvědín, odkud houfy lyžařů směřovaly skibusy do Svatého Petra. Lanovka se zastavila také v úseku z Růžové hory na Sněžku. "Zkušenost napovídá, že síla větru ještě poroste. Živel zřejmě neřekl poslední slovo," konstatoval meteorolog z vrcholové observatoře na Sněžce.

Lyžaři opouštějí lanovku na špindlerovský Medvědín. foto: Právo/Vladislav Prouza

Silný vítr zastavil během dne také rokytnickou lanovku na Lysou horu a kabinovou lanovku na Ještěd. Rychlost větru totiž překročila mezní hodnotu 65 kilometrů v hodině. Při silnějším větru musí být lanové dráhy zastaveny. Informaci potvrdili zástupci provozovatelů lanovek.

Krušným horám se zatím vichřice vyhnula. Podle náčelníka krušnohorské horské služby Rudolfa Chlada je zatím klid i na hřebenech. „Trochu pofukuje, ale máme tu dobré zimní podmínky, které lyžaři bohatě využívají. Ani neočekáváme, že něco významnější přijde. Možná v noci v nárazech do 20 až 25 m/s,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne Rudolf Chlad s tím, že horská služba jen vydala upozornění, aby lyžaři nechodili na lesní cesty, kde hrozí spad těžkých námraz z větví stromů.

Silničáři drží silnice sjízdné

Během dne natropil silný vítr problémy silničářům na Vysočině. „Všechna technika je venku, vítr ale situaci komplikuje. Problémy byly zejména na hlavním tahu z Havlíčkova Brodu na Jihlavu, kde na některých místech zůstaly stát kamióny,“ řekl právu dispečer silničářů Arnošt Poukar.

Silničáři doporučují nevyjíždět, pokud to není nezbytně nutné. Na řadě míst v kraji sníh vytváří na silnicích sněhové jazyky, a to i na hlavních tazích.

Reklama

Výběr článků

Načítám