Hlavní obsah

Silný vítr přestal komplikovat práci silničářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Vydatná sněhová nadílka komplikuje dopravu na českých a moravských silnicích. Práci silničářů v dopoledních hodinách ztěžoval silný nárazový vítr, který však ustal a umožnil jim uvolnit zapadané silnice. Na Rychnovsku tak mohli po poledni odvolat kalamitní stav.

Článek

Kalamitní stav podle informací ÚAMK vyhlásili silničáři na Rychnovsku v Královehradeckém kraji po deváté hodině. Silničářům se dařilo udržet průjezdné pouze silnice prvních a druhých tříd. Na ostatní komunikace technika nestačila. Na stranu silničářů se v boji se sněhovou kalamitou postavila obleva, která zlepšila sjízdnost silnic v ostatních částech Královehradeckého kraje, silničáři však apelují na zvýšenou pozornost řidičů. Při jízdě do Krkonoš silničáři doporučují zimní výbavu včetně řetězů. Přes noc v horských oblastech kraje napadlo přes 25 centimetrů sněhu. Silničáři v Hradeckém kraji mají od pondělní noci v terénu veškerou techniku čítající 87 sypačů, 75 traktorů a pět sněhových fréz. Náklady na odstranění pondělního přívalu sněhu podle ČTK odhadli na několik milionů korun.

Komplikace působí nově napadnutý sníh i v Pardubickém kraji. Nejhorší situaci silničáři hlásí z Ústeckoorlicka, kde přes noc napadlo přes 20 centimetrů sněhu. Takovou nadílku se silničářům nepodařilo přes noc odklidit a proto upozorňují řidiče, aby jízdě věnovali zvýšenou pozornost. Velké problémy silničářům v Pardubickém kraji působil silný nárazový vítr.

Sněhová výbava je nezbytná pro řidiče, kteří se chtějí vydat do vyšších poloh Plzeňského kraje. Podle informací Ústředního automotoklubu například v okolí Železné Rudy přes noc napadlo až 30 centimetrů sněhu. Silnice jsou však protažené a sjízdné. Některé úseky silnic v jihočeské části Šumavy jsou pro kamiony sjízdné pouze s řetězy. Němečtí celníci na hraničním přechodu Strážný na Prachaticku obnovili ráno odbavování a kolona kamionů, která se v noci na odjezdu z ČR vytvořila, pomalu postupuje

Libereckém kraji napadlo v noci od 20 do 30 centimetrů nového sněhu a stále drobně sněží. Silničářům se však daří zajistit průjezdnost všech komunikací, a to i nižších tříd. Za poslední dva dny napadlo na území Libereckého kraje zhruba půl metru nového sněhu. Kolem silnic se tvoří vysoké sněhové mantinely, a silničáři proto počítají s tím, že v průběhu dne začnou vozovky rozšiřovat sněhovými frézami. Bez větších problémů se s úterním sněhovým přídělem vyrovnali silničáři ve Zlínském kraji. Místy se ale tvoří sněhové jazyky a námraza a řidiči by proto zejména do vyšších poloh neměli vyjíždět bez sněhové výbavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám