Hlavní obsah

Silný vítr opět zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr zastavil v neděli ráno horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu byl v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 km/h, na Sněžce byla ale ráno silná mlha a vítr měl v nárazech rychlost přes 100 kilometrů v hodině.

Foto: Petr Horník, Právo

Lanovka na Sněžku

Článek

Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je dnes v provozu v závislosti na počasí od 08:00 do 18:00.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byla ráno silná mlha, devět stupňů nad nulou a vítr v nárazech dosahoval přes 50 km/h, uvedla na webu na Horská služba Krkonoše.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle zástupců Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Reklama

Výběr článků

Načítám