Hlavní obsah

Silný mráz zastavil vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Silný mráz, který od pondělního večera sužuje Českou republiku, komplikuje dopravu na železnici. Nejhorší je situace na frekventované trati Praha - Kolín, kde zamrzají výhybky a vlaky zde nabírají až 3hodinové zdržení. Některé spoje musely být dokonce zrušeny.

Článek

Na trati Praha-Benešov je ve Stránčicích poškozená trolej, informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Na trati z Říčan u Prahy do Benešova byl provoz obnoven v plném rozsahu před devátou hodinou. Provoz byl zcela přerušen v 4:40 na téměř dvě hodiny, poté se jezdilo pouze po jedné koleji.

Nejvážnější situace je v současné době na trati z Prahy na Kolín, kde zamrzlo několik výhybek a praskla kolejnice mezi Českým Brodem a Úvaly u Prahy. V daném úseku je k dispozici pouze jedna kolej. V ranní špičce zde přitom projíždějí vlaky v intervalu řádově pěti minut. Na místech v rovině jsou výhybky také zafoukány sněhem. "Když se chce změnit směr jízdy, tak se musí výhybky vymetat," popsal Šťáhlavský. Vlaky se zde zpožďují zhruba o hodinu.

Stejné zpoždění měly vlaky dnes ráno kvůli prasklé koleji například také na plzeňské trati v okolí Rokycan.

Pokud praskne mrazem kolejnice, musí opravárenská četa Českých drah její část vyříznout a na dané místo navařit díl nový. Takto opravený díl kolejnice se musí po oteplení opravovat znovu. "Kvůli roztažnosti kolejí jsou stanovené teploty, při kterých lze definitivní opravu provést," vysvětlil Šťáhlavský. Připomněl také, že po některých lomech lze dočasně sníženou rychlostí jezdit - asi deset kilometrů v hodině.

Naopak žádné problémy dnes nemá mezinárodní letiště Praha - Ruzyně. Letouny odlétají i přistávají podle letového řádu, sdělila ČTK mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková.

Na Šumavě -27 stupňů

Až na minus 27 stupňů Celsia klesla v úterý ráno teplota v Horské Kvildě na Klatovsku. Rekord letošní sezony ale ani tak nepadl - o Vánocích zde totiž naměřili ještě o téměř tři stupně méně. Meteorologové předpokládají, že dnešní noc bude teplejší a mohla by přinést i další sněžení.

Podle Jaroslava Hintermüllera z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorlogického ústavu zaznamenaly mnohé stanice na jihu Čech teploty pod minus 20 stupni. Například V Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku bylo ráno minus 25 stupňů a ve Vyšším Brodě a Byňově o stupeň méně.

Mrazy byly největší v šumavských horských údolích, na vrcholech bylo tepleji. Například na nejvyšší hoře Velký Javor na německé straně bylo jen minus 8 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám