Hlavní obsah

Silnice namrzají, řidiče trápí mlha

Aktualizováno

Vozovky v Česku v úterý ráno namrzají, dopravu místy komplikuje hustá mlha. Teplota se pohybuje kolem bodu mrazu, a to především ve vyšších polohách. Hlavní tahy jsou však s opatrností sjízdné.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Vysočině se k ránu teploty pohybují kolem bodu mrazu a silnice místy namrzají. Problémy zatím nejvíc hlásili řidiči na Pelhřimovsku a na Jihlavsku. S velkou opatrností je potřeba jezdit hlavně na komunikacích nižších tříd, které silničáři sypou drtí. Chemicky ošetřované hlavní tahy jsou mokré, uvedla krajská správa a údržba.

Podle údajů na internetu havarovala kolem 06:00 na kluzké vozovce dvě auta u Kochánova na Havlíčkobrodsku.

Na jihočeských silnicích druhé a třetí třídy leží místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Podle správy a údržby silnic jsou všechny vozovky se zvýšenou opatrností sjízdné. Někde viditelnost po ránu snižuje mlha. Na většině území prší. Meteorologové varují před tvorbou náledí.

Na zledovatělé silnice s vyjetými kolejemi si musí řidiči dát pozor především na Táborsku. Se změnou povrchu vozovek musí počítat v celém kraji. Po ránu na ledovce havaroval kamion v Prachaticích v Husinecké ulici.

Na Královéhradecku mlha

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy může dopravu komplikovat mlha. Teploty jsou v kraji nad nulou.

"Jel jsem ráno z Liberce. Problém nebyl nikde, teplota je plus dva stupně," uvedl dispečer z Českolipska.

Silnice I. třídy jsou holé a mokré. Na vozovkách III. třídy místy zůstává vrstva sněhu krytá posypem. Na vozovkách nižších tříd na Jablonecku jsou zbytky sněhu po pluhování.

Silnice ve vyšších polohách Olomouckého kraje v noci začaly namrzat. Cestáři proto zahájili chemický posyp a všechny silnice v Olomouckém kraji jsou nyní sjízdné. V některých částech regionu se ale tvoří mlhy. Řidiči by proto měli jezdit opatrně.

Například v Jeseníku se nyní teploty pohybují kolem bodu mrazu. Vozovky na Jesenicku jsou po chemickém ošetření mokré a v lesních či horských úsecích na nich leží slabá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Vozovky namrzají také na sousedním Šumpersku a ve vyšších polohách Prostějovska. Na Olomoucku a Přerovsku jsou silnice zpravidla holé a mokré, na některých místech se ale tvoří mlhy.

Na řadě silnic nižších tříd a na horských cestách v Královéhradeckém kraji leží na silnicích rozbředlý sníh. Dopoledne se může místy vyskytovat náledí.

Dohlednost ráno na některých místech snižovala mlha. Hlavní silniční tahy jsou mokré.

Na Pardubicku se objevují zmrazky

Na některých silnicích v Pardubickém kraji se objevuje námraza nebo zbytky zledovatělého sněhu. Řidiči je mají očekávat zejména ve vyšších polohách.

Zbytky zledovatělého sněhu mohou být na silnicích v okolí Hlinska nebo Lanškrouna, zbytky rozbředlého sněhu se mohou objevit u Moravské Třebové. Na námrazu silničáři upozorňují také v okolí Ústí nad Orlicí nebo na silnicích ve vyšších polohách v okolí Vysokého Mýta. V Železných horách a v okolí Svitav se může objevit ujetý sníh.

Nesouvislá vrstva sněhu do jednoho centimetru se ve Zlínském kraji drží už jen na některých silnicích třetí třídy na Vsetínsku. Řidiči na ni mohou narazit zejména na horách či v lesních úsecích.

Do úterního dopoledne v kraji platí výstraha meteorologů před možnou tvorbou náledí, které se ale díky teplotám nad nulou v regionu netvoří.

Motoristé by přesto zejména ve vyšších polohách, kde teplota může klesat, měli na mokrých silnicích jezdit se zvýšenou opatrností. V některých částech kraje snižuje viditelnost mlha nebo mrholení. V regionu je zataženo, místy fouká slabý vítr.

Většina silnic ve středních Čechách byla ráno mokrá. V kraji prší nebo jsou dešťové přeháňky. Na Kladensku a v okolí Prahy dopravu komplikuje mlha. Teploty pod bod mrazu neklesly, silnice jsou převážně sjízdné se zvýšenou opatrností.

S mlhou musejí řidiči počítat hlavně na dálnici D8 z Prahy do Teplic a také na rychlostních silnicích R6 a R7. Kvůli srážkám je viditelnost snížená i na plzeňské dálnici D5. Většina dálnic i silnic pro motorová vozidla je mokrá, na Benešovsku a Příbramsku jsou chemicky ošetřené. Zvláště opatrní by měli řidiči být na pražském okruhu, silnici R10 a R4.

Bez omezení jsou sjízdné dálnice D1 a D11.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám