Hlavní obsah

Silnice na většině území Česka jsou namrzlé a se sněhem

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většinu silnic nižších tříd v Česku pokrývá uježděný sníh nebo led. To představuje značné nebezpečí pro řidiče, ale v obcích i pro chodce. Dálnice D1 je mokrá po chemickém posypu, ale sjízdná. Podobně jsou na tom i silnice vyšších tříd.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve středních Čechách leží na silnicích nižších tříd vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Vozovky vyšších tříd jsou většinou suché a vymrzlé. Místy se tvoří mrznoucí mlha. Ta se vyskytuje například na teplické dálnici D8, kde by měli být řidiči zvláště opatrní. Teploty v kraji se pohybují od minus 14 do minus šesti stupňů Celsia.

Na Vysočině jsou silnice po ránu sjízdné, provoz však komplikují mlhy na Třebíčsku. Dálnice D1 je v oblasti vymrzlá a bez obtíží sjízdná. Silnice první třídy jsou po chemickém posypu mokré. Na vozovkách nižších tříd je uježděný sníh krytý posypem. Silničáři na Jihlavsku upozorňují na zvýšené nebezpečí. Teploty se na Vysočině pohybují od čtyř do 12 stupňů pod nulou.

Motoristé v Olomouckém kraji musejí počítat s rozbředlým nebo uježděným sněhem na silnicích. V okresech Šumperk a Olomouc může navíc sněžit. V okrese Jeseník jsou vozovky chemicky ošetřeny a jsou pokryty mokrým sněhem. Silnice nižších tříd kryje posyp. Teploty v kraji se ráno pohybovaly od minus 13 do dvou stupňů Celsia.

V Jihočeském kraji silnice namrzají také a řidiči musejí počítat s pomalejší jízdou. Teplota se pohybuje kolem minus deseti stupňů. Někde viditelnost snižuje mlha. Všechny silnice kraje jsou však podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Churáňově bylo v úterý ráno naměřeno minus 11,2 stupně Celsia. Odpoledne se má teplota zvýšit na minus dva stupně.

Na některých silnicích Pardubického kraje leží sníh. Jízda zvláště na menších vozovkách vyžaduje zvýšenou pozornost. Místně se také vytvářejí sněhové jazyky. Ujetý sníh pokrývá silnice druhé třídy na Chrudimsku, v okolí Hlinska, Skutče, Poličky a na Orlickoústecku. Teploty v Pardubickém kraji dosahovaly minus čtyř až minus devíti stupňů.

V Plzeňském kraji jsou vozovky většinou vymrzlé, někde vlhké. Na Šumavě leží na silnicích vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na severu Plzeňska může namrzat místní mlha. Teploty hlavně na Šumavě klesly až k minus 15 stupňům, v oblasti nesněží. Na Železnorudsku a v nejvyšších polohách Šumavy je zapotřebí dávat pozor na ujetý sníh.

Na Karlovarsku jsou silnice po sněžení upraveny, mohou však místy namrzat. Silnice 1. třídy jsou po chemickém ošetření mokré, silnice nižších tříd jsou většinou suché a vymrzlé. Teploty se v Karlovarském kraji pohybovaly od minus deseti do minus sedmi stupňů Celsia.

V Hradeckém kraji leží na silnicích ujetý nebo také rozbředlý sníh. Zejména v Krkonoších a Orlických horách by řidiči měli dbát zvýšené opatrnosti, sněhová vrstva na silnicích zde dosahuje až pěti centimetrů. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a bez omezení sjízdná. V Krkonoších a Orlických horách v úterý ráno teploty dosahovaly minus 12 stupňů Celsia. V oblasti by odpoledne mělo být podle meteorologů oblačno, teploty maximálně do minus dvou stupňů Celsia.

V Moravskoslezském kraji jsou sjízdné všechny vozovky. Provoz však komplikuje snížená viditelnost a namrzlé silnice. Ráno se ke komplikacím přidal také nově napadaný sníh. Sněhové přeháňky kromě Bruntálu, Karviné a Nového Jičína hlásí i další okresy.

Dálnice D1 je po chemickém ošetření mokrá, na silnicích prvních třídy leží často zbytky sněhu, na cestách druhé a třetí třídy je sníh uježděný. Teploty v Moravskoslezském kraji se ráno pohybovaly od minus 13 do minus tří stupňů Celsia.

U hraničního přechodu na Slovensko v Mostech u Jablunkova je stále několikakilometrová kolona kamiónů. "V šest hodin mi z našeho střediska v Bystřici hlásili, že na přechodu v Mostech u Jablunkova je asi pětikilometrová fronta kamionů," oznámil dispečer frýdecko-místecké správy silnic. Je zde jeden jízdní pruh zablokován, místy však může být zablokován i druhý pruh. Policisté proto doporučují použít jiný hraniční přechod. Problémy by měly trvat minimálně do 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám