Hlavní obsah

Lidem, kteří přišli do styku se zemřelým na záškrt, nasadí preventivně antibiotika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli úmrtí 82letého muže na záškrt budou zdravotníci jihlavské nemocnice, kteří přišli se zemřelým pacientem do styku, užívat preventivně antibiotika. Stejné opatření hygienici zvolili i u úzkých kontaktů dotyčného.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli riziku nákazy již osoby, které se s mužem setkaly v nemocnici, kontaktovala hygienická stanice Kraje Vysočina, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová řekla, že muž zemřel v úterý ráno. Z preventivních důvodů bude 35 pracovníků nemocnice, kteří s ním přišli do kontaktu, užívat antibiotika.

Před svou hospitalizací pobýval muž na své chalupě na Vysočině. „V místě tohoto přechodného pobytu provádí Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina epidemiologické šetření, dosud nebyly odhaleny žádné rizikové kontakty,“ sdělila mluvčí krajských hygieniků Jana Böhmová.

V Česku zemřel pacient se záškrtem

Domácí

Muž měl trvalý pobyt hlášený v Praze, proto další šetření převzala Hygienická stanice hlavního města Prahy.

„Vyhledala kontakty nemocného a zajistila u nich protiepidemická opatření, a to včetně vyšetření,“ uvedl SZÚ s tím, že úzké kontakty také dostanou antibiotika.

Záškrt

Dříve velmi nebezpečná nemoc malých dětí se nyní v civilizovaném světě vyskytuje vzácně. Povinně se proti ní očkuje. Ochoření způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae. Ta je velmi odolná a dokáže přežít dlouho například i na předmětech. Přenáší se i vzduchem.

Pokud se dostane do těla, napadá především nosní sliznici, hrtan, mandle. V těle začne bakterie vytvářet toxin, proti němu se tělo brání vytvářením pablán. Pokud se nemoc neléčí, pablány se rozšíří, nemocný začne těžce dýchat a může i zemřít. 

Reklama

Výběr článků

Načítám