Hlavní obsah

Senátorka sdílela dezinformaci o odpojování elektroměrů. ČEZ zvažuje právní kroky

Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zveřejnila na své facebookové stránce příspěvek blogera, který tvrdí, že zaměstnanci ČEZ na jižní Moravě hromadně odpojují lidem elektroměry. Napsala, že se obrátila na další politiky a chce záležitost řešit. Podle ČEZ se však jedná o lež, energetický gigant zvažuje právní kroky. Tvrzení uvedená v příspěvku odmítá i distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí mimo jiné i na jižní Moravě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Zwyrtek Hamplová na schůzi Senátu.

Článek

Příspěvek se objevil na blogu jménem Vidlákovy kydy a cituje se v něm anonymní zaměstnanec ČEZ z jižní Moravy, který v posledních dnech „nic jiného nedělá, než odpojuje lidem elektroměry“.

„Nejhorší jsou prý ty brečící matky, které ho prosí, aby ještě deset minut počkal, že ještě rychle alespoň dovaří poslední oběd. Nebo babičky, které se ho ptají, co mají dál dělat,“ stojí v textu, který senátorka za obvod Kroměříž sdílela.

„Obrátila jsem se dnes na ministry, aby prověřili stav odpojování elektřiny domácnostem, a potvrdí-li se nárůst, aby hned zakročili,“ uvedla Zwyrtek Hamplová na Facebooku. „Nelze přenášet dopady cen, které jsou dílem této vlády, na ty nejslabší,“ doplnila.

Šéf centra proti terorismu: Dezinformátoři na lžích vydělávají a léčí si zhrzená ega

Domácí

ČEZ: Je to lež

ČEZ se chce bránit právní cestou. „Příspěvek je lživý. Záležitostí se zabýváme a zvažujeme právní kroky,“ uvedla pro Právo mluvčí ČEZ Barbora Peterová.

„ČEZ Distribuce na území jižní Moravy nepůsobí, a tedy není možné, aby tam naši pracovníci odpojovali elektroměry. Na jižní Moravě, potažmo v Brně, jsme tak neodpojili ani jeden elektroměr,“ řekla mluvčí, podle které v době energetické krize nenarůstá ani počet neplatičů.

„V současné době ČEZ neregistruje žádný nárůst počtu neplatičů, resp. počtu zákazníků, kteří by měli pohledávky po splatnosti. Počet odpojení je dokonce nižší než před rokem,“ řekla Peterová.

„Konkrétně je nižší o sedm procent a je také nižší ve srovnání s lety 2019 i 2020. Procesu odpojování vždy předchází komunikace se zákazníkem a odpojení je vždy až ta poslední možnost. Obvykle se odpojují například dlouhodobě nepoužívaná odběrná místa,“ doplnila.

Dvě upomínky i telefonát

Společnost se podle ní vždy snaží najít řešení společně se zákazníkem. „Poskytujeme například bezúročné splátkové kalendáře či možnost rozložení nedoplatku do záloh. Zároveň zákazníkovi umíme poradit i s tím, kam se obrátit s žádostí o finanční pomoc od státu,“ řekla.

Zákazníci, kteří se zpozdí s platbou, podle ní dostávají minimálně dvě písemné upomínky. „Pokud máme telefonický kontakt, tak mu voláme. Proces odpojování je dán legislativou, ale vždy se snažíme jít nad rámec toho, co musíme v rámci zákona, a vždy se snažíme vyjít zákazníkovi vstříc. Odpojení je pro nás až tou nejzazší možností,“ dodala.

E.ON: Počty odpojených klesly

To potvrdil i mluvčí koncernu E.ON Roman Šperňák. „Odpojování se na našem distribučním území neděje ve větší míře než dosud, naopak oproti loňsku evidujeme pokles odpojených odběrných míst o 10 procent,“ uvedl s tím, že zákazníci nikdy nejsou odpojování „ze dne na den“ a naopak se jedná o relativně dlouhý proces.

„V tuhle chvíli však neevidujeme jakýkoli významný nárůst zákazníků, kteří nemohou dostát svým závazkům, a ani v našem call centru to rozhodně není téma číslo jedna, protože kvůli problémům s placením záloh či faktur se na nás obrací jen zhruba 0,5 procenta ze všech klientů, kteří nám na call centrum zavolají,“ připomněl s tím, že lidem majícím problém se splacením dluhů za energie doporučují využít státní podporu.

Vážná věc, míní senátorka

Jana Zwyrtek Hamplová se pro Aktuálně.cz vyjádřila, že podle ní „jde o vážnou věc, kterou nechtěla nechat bez povšimnutí“.

Populární blog Vidlákovy kydy píše Daniel Sterzik, který v letošních i minulých obecních volbách neúspěšně kandidoval za ČSSD v Miroslavi na Znojemsku.

Jeho společenské a politické glosy, které jsou obecně velmi kritické k současné vládě Petra Fialy a v rusko-ukrajinském konfliktu se staví na stranu Ruska, sdílí na sociálních sítích tisícovky lidí.

V jiném hojně sdíleném příspěvku například spekuloval o tom, že Česko chystá mobilizaci mladých mužů do války na Ukrajině, protože „docházejí Ukrajinci“.

Poslanec SPD Vladimír Zlínský na základě této spekulace interpeloval premiéra Petra Fialu, jestli se česká vláda opravdu k mobilizaci chystá. Premiér ho ujistil, že je to nesmysl.

Dodavatelé energií zmátli lidi, rozeslali i ceníky bez stropů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám