Hlavní obsah

Senátoři z TOP 09 svým odchodem zlikvidovali klub KDU-ČSL

– Praha • Aktualizováno

Senátoři a poslanci TOP 09 opouštějí své domovské parlamentní kluby. Senátorský klub KDU-ČSL se kvůli odchodu tří senátorů rozpadl. Informoval o tom dosavadní předseda klubu Rostislav Slavotínek. TOP 09 ve čtvrtek oficiálně opustila i lidovecký poslanecký klub. Počet jeho členů se tak zúžil ze 13 na devět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf lidovců Cyril Svoboda

Článek

Senátoři Ludmila Müllerová, Adolf Jílek a Václav Jehlička přešli k TOP 09. Ze sedmi členů lidoveckého klubu tak zbyli jen čtyři, jednací řád Senátu ale podmiňuje existenci klubu přihlášením nejméně pěti senátorů. Pokud se jejich počet sníží, automaticky klub zaniká. Lidovci tak ztrácejí i finanční výhody spojené s fungováním klubu.

Senátoři svým odchodem pohřbili svůj domovský klub v reakci na středeční výzvu předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody, který pohrozil poslancům TOP 09 vyloučením ze sněmovního klubu KDU-ČSL, pokud se nevzdají mandátu. Podle něj na mandát nemají právo, protože byli zvoleni za jinou stranu. [celá zpráva]

V reakci na to vystoupili ve čtvrtek z poslaneckého klubu KDU-ČSL čtyři poslanci: bývalý předseda lidovců Miroslav Kalousek, Pavel Severa, Vlasta Parkanová a Jan Husák.

"Dnešním dnem vystupujeme oficiálně ze svých mateřských klubů v obou komorách Parlamentu ČR," uvedla TOP 09 v tiskovém prohlášení.  

Slavotínka rozpad klubu překvapil

"Pro mě to je naprosto přirozené, já jsem zakládající členkou TOP 09, ostatní kolegové se rozhodli spíš asi v reakci na včerejší hysterické chování pana předsedy Svobody," řekla Müllerová. "Ti kolegové to zdůvodňovali mimo jiné i tímto," potvrdil Slavotínek. Podle něho Jílek, byť před časem z KDU-ČSL vystoupil, a Jehlička doposud o vystoupení z klubu neuvažovali, proto Slavotínka jejich krok překvapil.  

Budoucí postavení poslanců TOP 09 je zatím nejisté, zato senátoři založili svůj klub již koncem července. Klub "TOP 09 a Starostové" vznikl na základě smlouvy mezi senátory obou stran, které se dohodly na dlouhodobé spolupráci, a Klubu otevřené demokracie.

Počet členů klubu se s dalšími třemi stoupenci rozšířil na devět. Dosud se v něm scházeli Jan Horník, Jana Juřenčáková, Igor Petrov a lídr strany Karel Schwarzenberg pod vedením Soni Paukrtové a jejího zastupce Jaromíra Štětiny.

Lidovečtí senátoři Slavotínek, Václav Koukal, Jiří Čunek a Petr Pithart tak zřejmě zůstanou nezařazenými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám