Hlavní obsah

Šéfka SÚKL kritiku odmítla

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní výbor Sněmovny ve středu řešil kritiku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Právo v pondělí zveřejnilo stížnost Svazu zdravotních pojišťoven na „nečinnosti a prodlení ze strany Ústavu“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka SÚKL Irena Storová

Článek

Kvůli tomu se podle šesti pojišťoven z veřejného pojištění vydávají zbytečně stamiliony korun za drahé léky, které měly být ústavem v zákonné lhůtě zlevněny, ale nebyly.

Šéfka SÚKL Irena Storová před poslanci tuto kritiku odmítla a trvala na tom, že lékový ústav je naopak mimořádně činný. Loni tak podle ní ušetřil státu 3,5 miliardy korun.

Absolutně nedostatečné, komentuje SÚKL dokumenty ke Sputniku V

Domácí

„V roce 2020 byl zahájen rekordní počet správních řízení, bylo jich 1549. Šlo o správní řízení o maximálních cenách nebo úhradách léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely,“ uvedla na výboru Storová.

Na nečinnost SÚKL doplácejí i pacienti, tvrdí právník

Domácí

Výhrady k nepřiměřeně dlouhým řízením Storová odmítá. „Oproti roku 2017 došlo v roce 2020 ke zkrácení průměrné délky řízení o více než padesát procent. Přestože jich přibývá, tak se nám daří více než o polovinu dobu řízení zkracovat,“ řekla poslancům.

Výběr článků

Načítám