Hlavní obsah

Šéfem komise k VZP je exministr Kubinyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové vyšetřovací komise, která by měla prověřit situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), již mají svého předsedu. Stal se jím s 89 hlasy sociální demokrat a bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi, který porazil lidovce Josefa Janečka (66 hlasů).

Článek

Původně usiloval o vedení komise i unionista Petr Kott, jenž v minulosti proslul maléry s nadměrným požíváním alkoholu. Kott však vypadl již v úterním prvním kole hlasování. Kubinyi se tak dočkal triumfu ve druhém kole tajné volby Sněmovny.

Kubinyi byl v době působení na ministerstvu odpůrcem vedení VZP, s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou se přel o důvody zadlužení pojišťovny. Na rozdíl od Kubinyiho je vedení VZP hledalo především na straně ministerstva, které prý vydávalo nesprávné prováděcí vyhlášky.

Komise by měla vypracovat hodnotící zprávu k událostem v největší zdravotní pojišťovně do konce dubna. Desetičlenná komise poslanců by měla přispět k odhalení příčin dluhů VZP. Zákonodárci opoziční ODS by také chtěli prozkoumat, zda bylo uvalení nucené správy na VZP v zájmu pojištěnců.

Poslanci si libují ve vyšetřovacích komisích

Vyšetřovacích týmů bylo v minulých letech několik. Někteří škarohlídové je označují jako nepotřebné spolky, které nic neobjasní a jsou tak nepotřebnou zátěží pro daňové poplatníky. Každou ze stran v komisi zastupují dva poslanci.

Ministr zdravotnictví David Rath uvalil na v listopadu VZP nucenou správu. Odpovědnost za schodek hospodaření má podle něj ředitelka pojišťovny Jiřina Musílková, pro jejíž odvolání se Rath vyslovil. Musílková již sdělila, že kvůli tlaku na sebe i své blízké na konci roku odstoupí. 

Občanští demokraté Musílkovou hájí. Špičky ODS chtějí Ratha žalovat a podezírají ho, že korupčně se choval nynější ministr, když byl prezidentem České lékařské komory.

Reklama

Související články

Členem komise k VZP bude i poslanec Kott

Poslanci bez větších problémů v pátek zvolili deset členů vyšetřovací komise k VZP. Mezi poslanci, kteří se budou nucenou správou ve VZP zabývat, jsou...

Výběr článků

Načítám