Hlavní obsah

Šéf civilní rozvědky: Pitr chtěl prchnout mimo EU

Právo, Jitka Götzová, Tereza Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr, který je nepravomocně odsouzen a byl na něj loni v prosinci vydán mezinárodní zatykač, chtěl prchnout do země mimo EU. Tedy do států, s nimiž dosud nemá Česko smlouvu o vydávání uprchlých občanů.

Článek

Uvedl to ve včerejším diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák. Nechtěl být konkrétní, ale nevyloučil Seychely, kde se zdržuje uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. Pitr loni Krejčíře na ostrově navštívil.

"Mohly to být Seychely, mohla to být stejně dobře Dubaj, mohlo to být Belize, mohly to být Bahamy," prohlásil Randák. Pitr však tuto informaci včera razantně odmítl.

Šéf civilní rozvědky vyloučil, že by v kauze Pitr šlo o nějakou hru zpravodajských služeb. "Informace, které byly získány k panu Pitrovi, jsou zcela vedlejším produktem," zdůraznil. Vyloučil také, že zatykač byl vydán na základě nepravdivých informací.

V médiích kolovaly informace, že rozvědka vyvíjela nátlak na soudce, který má Pitrův případ na starosti, a že na zatčení měl zájem premiér Jiří Paroubek. Ten, Randák a později i soudce to však popřeli a označili za dezinformaci.

O nutnosti vydat mezinárodní zatykač byl podle šéfa rozvědky informován jeho nadřízený, ministr vnitra František Bublan. "Mám za to, že náš pracovník v celém jednání konstatoval, že informován je pan ministr Bublan, a je možné, že v takovýchto případech pan ministr Bublan informuje pana premiéra. Jestli se tak stalo, nebo ne, už se neodvažuji dohadovat," řekl Randák.

Šéf rozvědky by proto uvítal, kdyby záležitost byla vyšetřena, nejlépe sněmovní kontrolní komisí. V budoucnu bude rozvědka při předávání informací požadovat písemný záznam stvrzený všemi účastníky schůzky včetně zvukové nahrávky.

Pitr: Schůzku sjednali právníci

Lednovou schůzku s náměstkem ministra spravedlnosti Jiřím Vyvadilem (za ČSSD) dojednali podle Pitra jejich právníci, kteří se znají. Včera to Pitr sdělil v televizi Prima. Setkání prý trvalo deset minut a řešila se na něm jediná Pitrova otázka, zda je společnost PPF vhodným kupcem pro potravinářskou firmu Setuza a zda ji může zachránit před krachem. Setuzu vlastní společnost Český olej, jejíž vlastníky Pitr neoficiálně zastupuje.

"Důvod byl takový, že kauza Setuza je za poslední léta zpolitizována a já nechci, aby ta firma kvůli mé osobě zbankrotovala," uvedl.

Podnikatel je nepravomocně odsouzen na 11 let za daňové úniky, myslí si však, že je obětí tajných služeb. "Před rokem ten samý soud s těmi samými důkazy řekl, že jsem nevinen a zprostil mě viny. Byl jsem odsouzen až poté, co jsem byl označen jako nepřítel státu," sdělil.

Na setkání Vyvadila a Pitrem v pořadu reagoval také pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém. Vyvadil by měl podle něj rezignovat. Odpovědnost podle něj nese premiér Jiří Paroubek. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš oponoval, že schůzka měla být ve vztahu "k řešení pohledávek státu vůči uvedené firmě", což je podle něj nutné řešit.

Vyvadil v ČT uvedl, že jediným motivem schůzky byla snaha zachránit Setuzu jako strategický podnik.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS žádá hlavu náměstka Vyvadila

Nejsilnější opoziční strana ODS vyzvala prostřednictvím svého stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila...

Výběr článků

Načítám