Hlavní obsah

Se starosty chceme dosáhnout 15 procent, řekl Bartošek

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební koalice KDU-ČSL a STAN by měla dosáhnout na podzim alespoň 15 procent volebního zisku. Takový cíl vytyčil v pořadu na Primě místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Článek

„Teď je třeba napnout síly, abychom udělali dobrý výsledek a měli jsme alespoň 15 procent,“ řekl Bartošek v reakci na sobotní rozhodnutí celostátní konference  KDU-ČSL v Jihlavě jít do sněmovních voleb s hnutím STAN.

Připustil, že rozhodování bylo složité. „Rokovali jsme několik hodin, padaly tam zásadní argumenty, proč jít a nejít do koalice. Bylo to hlasování většiny, to je třeba respektovat,“ uvedl.

Odmítl, že by těsné hlasování celostátní konference a spolupráce se starosty mohlo oslabit pozici předsedy. Připomněl, že na předchozí celostátní konferenci v Brně dostalo vedení mandát 86 procent delegátů pro vyjednání podmínek volební koalice. Nicméně v sobotu koalici posvětilo jen 56 procent delegátů.

„Jistá opatrnost”

„Promítla se do toho určitá opatrnost krajů, které si myslí, že bychom do toho měli jít sami. Je jasné, že v krajích, kde jsme silní, jako je Moravskoslezský, Zlínský kraj, není tak silná potřeba spolupracovat se STAN, jako třeba v krajích, kde lidovci nemají tak silnou členskou základnu a zastání,“ řekl.

Zdůraznil, že úlohou předsedy je nyní připravit kvalitní kampaň, aby spolupráce přinesla nejméně 10 procent hlasů voličů, které jsou pro volební koalici podmínkou pro vstup do Sněmovny.

Podle něj však vzájemná spolupráce nemá jen přinést volební zisk 15 procent, ale ovlivnit i celkovou atmosféru v politice: „Co je zcela zásadní, že s šesti procenty můžete realizovat svou politiku jen do určité míry. Když máte deset 15 procent, tak je to úplně jiná síla.“

Stanjura se diví shodě koaličního a opozičního subjektu

Bartošek uvedl, že mezi oběma subjekty je shoda na základních prioritách. Lidovci nehodlají slevovat v oblasti rodinné politiky či bioetiky, což je prý přijatelné i pro starosty. Shodují se podle Bartoška na proevropském směřování a podpoře členství v NATO.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura připustil, že neformální námluvy se STAN vedli i představitelé jeho strany. Podivil se, že jsou schopny vytvořit koalici subjekty, z nichž jeden je v koalici a druhý v opozici.

Podle něj jsou priority, o kterých mluvil Bartošek, pro konzervativní politiku samozřejmé. Jeho strana představuje prý konkrétní nabídku.

Anketa

Věříte, že se případné koalici lidovců a starostů podaří ve volbách překročit desetiprocentní hranici?
Ano
13 %
Ne
87 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4226 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám