Hlavní obsah

Sdružení Paroubkové dohazuje klienty svému místopředsedovi

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanské sdružení Zuzany Paroubkové funguje nejen jako charita, ale také jako dohazovač kšeftů pro svého místopředsedu Jaroslava Syrového. Nabízí totiž dětským domovům zimní pobyty v chatě, kterou má komerčně pronajatou od konce devadesátých let v Peci pod Sněžkou od Českého rozhlasu (ČRo).

Článek

Podle tiskové zprávy, kterou Paroubková zveřejnila, zajistila v zimě pobyt pro šest dětských domovů. Jak Právo zjistilo, minimálně ve dvou případech to bylo v chatě Českého rozhlasu. Vyvolává to dojem, že Paroubková přes své sdružení a za peníze dosud stále tajných sponzorů zajišťuje klientelu pro Syrového chatu.

Za jakých podmínek se pobyty dětí v chatě uskutečnily, není známo, protože Paroubková ani Syrový nezvedají telefony a na otázky pomocí SMS zpráv a e-mailu nereagují.

Podle informací Práva by se v nejbližší době měla o mediální stránku sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem starat významná agentura Ogilvy.

Jak vzniklo spojení Paroubková-Syrový

Sám Syrový má od roku 2001 obdobné sdružení, jako si založila Paroubková, s názvem JARY, jehož cílem je také mimo jiné starost o děti z dětských domovů. V roce 2003 začal Syrový pořádat pobyty pro děti právě na chatě Českého rozhlasu. Za jakých finančních podmínek to bylo, není známo.

S Paroubkovou se podle informací Práva Syrový, jinak dobrý známý expremiéra Miloše Zemana,  poznal ještě v době, kdy byla manželkou premiéra Jiřího Paroubka a doprovázel ji mj. při návštěvách dětských domovů. Od založení jejího občanského sdružení je jejím místopředsedou.

Na jaře 2006 Paroubková navštívila chatu ČRo a letos v únoru tam obě sdružení zprostředkovala pobyt dětem z Dětského domova ve Vizovicích. Potom už pobyty nabízelo sdružení Paroubkové samo a nabízí je nadále. "Minulý rok jsme byli poprvé a už jsme dostali pozvánku na příští rok," sdělila Právu ředitelka Dětského domova ve Vysoké Peci Libuše Houdová.

Podmínky pronájmu rozhlas nesdělí

Vlastník chaty, Český rozhlas, o jejím komerčním využití nezná podrobnosti. "To je plně v kompetenci nájemce," uvedl pro Právo ředitel Odboru marketingu a PR Českého rozhlasu René Zavoral.

Odmítl přitom zveřejnit, za jakou částku má Syrový chatu pronajatou. "Je to součástí obchodního tajemství," sdělil Právu Zavoral. V současnosti ČRo plánuje chatu prodat.

Na dotaz, zda se uvažuje o tom, že by chata byla nabídnuta k odkoupení Syrovému, mluvčí Rady ČRo Dana Jaklová uvedla, že je to předčasná otázka. "V tuto chvíli nejsou ještě stanoveny podmínky prodeje chaty," řekla.

V Krkonoších už vlastní Paroubkové sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem penzión, který koupilo za 5,2 miliónu korun. Syrový si před dvěma lety pořídil pozemky a následně i penzión v blízkosti penziónu, který letos v červenci Paroubková koupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubková nezdanila Harantův dar

Zuzana Paroubková získala od Eduarda Haranta peníze dvakrát. Jednou jako soukromá osoba ještě před založením sdružení, podruhé už pro svou organizaci Pomoc...

Paroubková prý už daň z daru zaplatila

Bývalá manželka předsedy ČSSD Zuzana Paroubková podle svých slov už zaplatila daň z daru, který její občanské sdružení dostalo od rakouského podnikatele...

Výběr článků

Načítám