Hlavní obsah

Sdružení místních samospráv chce změnit systém, aby lidé chodili k volbám

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé nejsou motivováni k tomu, aby chodili ke komunálním volbám, protože mají pocit, že jejich hlas nic nezmění, myslí si Sdružení místních samospráv (SMS). Zlepšit by to podle nich mohla změna volebního systému, kdy by se posílily většinové prvky. Současný systém je příliš poměrný, řekl na brífinku po jednání pracovní skupiny SMS její předseda Stanislav Polčák (STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Polčák (STAN)

Článek

Ačkoli Polčák zatím nemá podporu mezi poslanci, plánuje je kvůli rychlému schválení novely obeslat dopisem. Bojí se totiž, že současná snaha vlády reformovat volební předpisy se nestihne do konce volebního období.

„Byli bychom rádi, kdyby byla provedena jedna drobná změna v zákoně o volbách do obecních zastupitelstev, kde by byly posíleny většinové prvky současného systému, který je příliš poměrový,“ řekl Polčák.

Problém je podle něj v tom, že do zastupitelstva se dostávají kandidáti, kteří dostali mnohem méně hlasů než ti vítězní. „Zároveň v tu chvíli je pokřivená vůle voličů,“ dodal.

Navrhuje tedy zvýšit přepočítací číslo, podle kterého se dospívá k počtu mandátů. Chce, aby se zvýšilo ze současné jedničky na 1,5 nebo 1,4, což podle něj povede k tomu, že k zisku mandátu bude potřeba získat více než pět procent hlasů.

Návrh podle něj není v rozporu s ústavou. Chce proto vyzvat jak poslance, tak poslanecké kluby, aby zákon podpořili.

Nespokojenost s Českou poštou

Starostové se také na svém jednání zabývali kvalitou poštovních služeb. „Lidé nejsou spokojeni s tím, jak s nimi Česká pošta komunikuje. Jestli skutečně dostávají oznámení o zásilce,“ naznačil problém Polčák.

Starostové ze SMS provedli dotazníkové šetření, na které reagovalo 300 obcí, a určilo se 11 problémů. Kromě prolamování listovního tajemství je to i fakt, že lidé nemohou zastihnout poštovního doručovatele, protože se doručuje „jenom tak na oko”. Příští týden se proto starostové sejdou s ředitelem České pošty Martinem Elkánem.

SMS bude do svých členských obcí rozesílat vzorový formulář stížnosti, v němž si lidé budou moci stěžovat Českému telekomunikačnímu úřadu na nedostatky České pošty. „Jedině nápravou a důsledným šetřením konkrétních stížností se docílí změny,“ dodal Polčák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám