Hlavní obsah

Schodek hospodaření VZP bude nižší, než se plánovalo, uvedla správní rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude letos zřejmě hospodařit se schodkem 1,5 až 3,5 miliardy korun podle vývoje nákladů na péči v posledních dvou měsících roku. Po jednání správní rady to v pondělí řekl její místopředseda Miroslav Kalousek (TOP 09). Schodek je nižší, než pro letošní rok pojišťovna plánovala. Měl být 5,9 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Podobný schodek se plánuje i pro příští rok, výdaje převýší příjmy o 5,5 miliardy korun.

„Saldo bude mírně schodkové, nicméně bude pokryto z přebytků na běžných účtech zdravotní pojišťovny,“ uvedl k plánu na příští rok předseda správní rady, poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Na těch měla největší zdravotní pojišťovna na konci letošního října 15 miliard.

V záporných číslech při srovnání příjmů a výdajů skončila pojišťovna už loni, schodek byl 3,94 miliardy korun, zhruba o 5,7 miliardy lepší, než pojišťovna očekávala. Hospodaření se vyvíjí lépe, než se čekalo, přestože pojišťovna vydala více než 1,1 miliardy korun na léčbu ukrajinských uprchlíků.

Válek: Připojištění by mohlo do zdravotního pojištění přinést až 5 procent navíc

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám