Hlavní obsah

Schillerová se brání proti auditu: Stanjura odvádí pozornost od rozpočtu, je to stranická nenávist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se v úterý ohradila proti vyjádřením současného šéfa resortu Zbyňka Stanjury (ODS). Ten po zveřejněném auditu kvůli vizuální prezentaci exministryně na sociálních sítích prohlásil, že se jedná o zneužití zdrojů ministerstva financí. Dodal, že zvažuje podání podnětu na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalá mnstryně financí Alena Schillerová.

Článek

Schillerová sdělila, že věc od Stanjury vnímá jako typický projev stranické nenávisti. Současný ministr se podle ní snaží odvést pozornost před projednáváním nového návrhu rozpočtu na letošní rok.

„Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,” poznamenala.

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Fotka z profilu Aleny Schillerové

V mediálním odboru ministerstva financí působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Schillerové. Jejich působení stálo zhruba dva miliony korun. Videa a fotografie, které vytvořili, byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo.

Schillerová nicméně považuje za logické, že fotografie, o nichž tvrdila, že měly propagovat činnost ministerstva, byly zveřejněny nikoliv na účtech úřadu, nýbrž na jejích vlastních. „Jako ministryně jsem byla tváří resortu a mé příspěvky tam měly větší dosah," uvedla.

O platech jsem nerozhodovala

Výsledky auditu ukázaly, že tito zaměstnanci byli nestandardně placeni. Zároveň fungovali ve zvláštním režimu, kdy jejich každodenní agendu dominantně řídila bývalá ministryně financí.

„Druhým zjištěním má být zařazení zaměstnanců na ministerstvu, což opravdu není věc, kterou by řešil ministr. Nevím, jestli pan Stanjura určuje, kdo a za kolik bude na ministerstvu pracovat. Já to nedělala a vždy jsem respektovala právní předpisy,” dodala Schillerová.

Stanjura k ansámblu Schillerové: Takto už se vyhazovat oknem peníze nebudou

Domácí

Z auditu vyplývá, že jeden ze zaměstnanců byl na MF zařazen do 13. platové třídy a druhý do 14. třídy. „Jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti,” uvádí audit. Navíc místo získali bez výběrového řízení a MF jim dovolilo provozovat i výdělečnou činnost mimo ministerstvo, přičemž podle dřívějších zjištění pracovali oba také pro hnutí ANO.

Kdo o tomto postupu rozhodl, když ne Schillerová, bývalá šéfka resortu neuvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám