Hlavní obsah

Sbírka zákonů bude od ledna v digitální podobě. Na projektu se pracovalo 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronická sbírka zákonů se spustí 1. ledna 2024, bude k dispozici zdarma a podle odborníka z ministerstva vnitra Davida Slámy lidem usnadní život. Ročně se díky ní může ušetřit až sto milionů korun. Obce si totiž nebudou muset předplácet tištěnou verzi sbírek. Na projektu digitalizace se začalo pracovat už před 17 lety.

Foto: Profimedia.cz

Obce už nebudou muset uchovávat tlusté sbírky zákonů

Článek

Počátky projektu sahají až do roku 2007. Podle ministerstva trval projekt tak dlouho i proto, že na začátku byly termíny nastavené nerealisticky. K odkladům podobných systémů podle Slámy došlo například i v Německu nebo Slovinsku.

Digitalizace přišla na 719 milionů korun, přes polovinu nákladů bylo hrazeno z evropských fondů.

„Projekt má dvě hlavní části. Jednou z nich je elektronická sbírka zákonů, ta se spustí k prvnímu lednu příštího roku. Druhou částí je pak editor, ve kterém se budou zákony tvořit, ten se bude postupně spouštět od července příštího roku,“ říká David Sláma.

Stavební povolení v Estonsku vyřídíte z gauče za měsíc. V Česku musíte čekat 246 dní

Domácí

Elektronická sbírka obsahuje 44 600 právních předpisů, dohromady se jedná o 6,8 milionu znaků, vše bude dostupné na adrese zakony.gov.cz. K dispozici budou jak zákony, které platí v současnosti, tak ty platné v minulosti. Sbírka sahá až do roku 1945, a částečně i do doby první republiky.

Zájemcům umožní snadné vyhledávání podle klíčových slov, například „znalec“, nebo pouze v určeném období, například v posledních deseti letech.

ZAOSTALÉ ČESKO: Změna trvalé adresy digitálně. V Česku utopie, v Estonsku realita

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám