Hlavní obsah

SARS stál Tibet milión dolarů

Novinky, Pavel Urban, Lhasa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LHASA

Smrtelná epidemie SARS do Tibetu sice nepronikla, ale poté, co tuto autonomní oblast Čína v polovině dubna v rámci prevence uzavřela, musely být odvolány návštěvy pro 4000 zahraničních turistů. Výsledkem je ztráta zhruba 1 miliónu dolarů (asi 30 mil. Kč).

Foto: Pavel Pávek
Článek

Znovu se Tibet otevřel až 1. července, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) vyňala Čínu ze seznamu ohrožených zemí. Právu to ve středu v paláci Norbulingka, letním sídle dalajlamy ve Lhase, řekl náměstek ředitele Tibetského turistického úřadu Tranor.

Vzhledem k tomu, že turistická sezóna se na "střeše světa" už chýlí ke konci, Tibet tak ztratil rozhodující část roku a předpokládá, že návštěvnost zahraničních turistů se dostane na loňskou úroveň - 140 tisíc - až ke konci příštího roku. Většinu momentálních návštěvníků Tibetu tvoří domácí Číňané.

Do Tibetu jezdí hlavně Američané

Tranor dále uvedl, že z cizinců navštěvují Tibet hlavně Američané (20 tisíc), následováni Němci (10 tisíc). Turisté přijíždějí celkem ze 67 zemí. Jak Právu nedávno sdělila tisková tajemnice velvyslanectví ČLR v Praze Jan Jü-čching, pokud jde o občany ČR, v průměru jich o čínské vízum s povolením k návštěvě Tibetu žádá každoročně 50 až 100. Toto číslo však nezahrnuje ty, kdo žádost podají na čínské misi v některé z okolních zemí, např. v nepálském Káthmandú.

Tibetu chybí turistická infrastruktura

Tranor označil Tibet za relativně stále zaostalou část, hlavně pokud jde o infrastrukturu, a tudíž považuje za nejbezpečnější, když turisté přijíždějí s cestovními kancelářemi. Na otázku, zda platí upozornění řady knižních průvodců, aby se cizinci v Tibetu vyvarovali rozdávání obrázků dalajlamy, reagoval slovy: "To je otázka pro státní bezpečnost a nespadá do mé kompetence."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám