Hlavní obsah

Samotné prasknutí tažného lana by pád lanovky způsobit nemělo, říká inspektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještědu v Liberci potrvá přes půl roku. Prasklo tažné lano, ale jen to by její pád nemělo způsobit, řekl v pondělí generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Neštěstí šetří také policie.

Zřícená lanovka na JeštědVideo: Aktu.cz

 
Článek

Podle Kučery v neděli našli zbytky prasklého tažného lana a v pondělí inspekce pokračuje ve vyšetřování. „Předpokládám, že na místě mimořádné události budeme ještě dnes a pak už se tam vracet nebudeme, že už to bude spíše dokazování, papíry, výslechy a tak dále,” uvedl v pondělí.

Foto: Aktu.cz

Nosné a tažné lano u lanovky na Ještěd

V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, zahynul průvodčí

Krimi

Podle něj vyšetřování inspekci potrvá minimálně půl roku, i kvůli zjišťování toho, proč nezafungovaly po přetržení tažného lana další bezpečnostní pojistky.

„Třeba taková kontrola defektoskopie lana trvá několik měsíců. Stejně tak to, že praskne tažné lano, by nemělo způsobit pád kabinky lanové dráhy. Jsou tam mechanismy, které mají nějakým způsobem fungovat, a my musíme zkoumat, proč se ta kabina zřítila,” dodal.

Nehoda lanovky na Ještěd. Zdroj: Aktu.czVideo: Aktu.cz

Nedělní tragédie, kdy při cestě z vrcholu spadla jedna ze dvou kabin lanovky, se udála jen den před plánovanou revizní odstávkou. V kabině byl průvodčí, pád nepřežil. Z druhé kabiny záchranáři evakuovali 13 cestujících a průvodčího. Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Foto: ČTK

Hasiči a záchranáři zasahují při pádu kabiny lanovky na Ještěd.

Přednosta lanovky Vladimír Štěpán v pondělí uvedl, že práce spojené s revizí, které měly začít během pondělka, se kvůli vyšetřování odkládají. Z události je zdrcený, vysvětlení pro pád kabiny nemá. Zatím není jasné, kdy lanovka bude moci být opět v provozu. Před tragickou nehodou České dráhy počítaly s odstávkou do 13. listopadu, podle přednosty to ale v tomto termínu určitě nebude.

Do bezpečí chybělo jen pár metrů. Nové záběry tragického pádu lanovky rozhořčily Itálii

Zahraniční

Podobné neštěstí se událo v květnu v Itálii, kdy těsně před horní stanici lanovky na hoře Mottarone u jezera Maggiore prasklo nosné lano dráhy a kabina začala rychle sjíždět zpět do údolí. Na nejbližším sloupu se pak odpojila z lana a dopadla mezi stromy. Tragickou nehodu nepřežilo 14 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám