Hlavní obsah

Samice sokola sedí na komíně elektrárny na třech vejcích

Právo, koc

S blížícím se jarem nastává na výškových stavbách ve správě Skupiny ČEZ každoroční sokolí rojení.

Foto: Alka Wildlife

Samice na ochozu Elektrárny Počerady je okroužkovaná a pochází odněkud z jižního Německa

Článek

Velké překvapení čekalo v pondělí na ornitologa Václava Berana během jeho první letošní návštěvy Elektrárny Počerady. Původně lezl k sokolí budce na ochozu jednoho z komínů pouze kvůli výměně fotopasti, uvítal ho však křik sokolí samice, která seděla na třech vejcích.

„Samici se mi podařilo zkontrolovat a vyfotit. Je kroužkovaná a pochází odněkud z jižního Německa. Loňská samice kroužek neměla, takže došlo k výměně,“ uvedl Beran, zoolog a výzkumný pracovník Alka Wildlife.

Starostlivá majitelka s láskou pečuje o nahého neopeřence

Koktejl

Sokolí pár byl spatřen už také u své budky na ochozu komína v Elektrárně Prunéřov 2 a i v budce umístěné na chladicí věži v Elektrárně Tušimice již seděla samice. Podle ornitologa byly zaznamenány první sokolí přelety i nad dalšími elektrárenskými lokalitami Skupiny ČEZ v severních a středních Čechách.

Foto: Alka Wildlife

Samice sokola na ochozu Elektrárny Počerady

„Prakticky ve všech jejích elektrárnách, uhelných i jaderných, a také v Teplárně Trmice či v areálu společnosti Energotrans v Třeboradicích u Prahy jsou na tamních výškových stavbách, myšleno komíny či chladicí věže, umístěny sokolí budky. Ve většině z nich pravidelně vyvádějí páry tohoto kriticky ohroženého dravce své mladé. Od roku 2011, kdy byla v Elektrárně Tušimice umístěna na ochozu chladicí věže vůbec první hliníková sokolí budka v republice, tak světlo světa spatřilo 83 ,elektrárenských‘ sokolů. Například vloni se jich deset vylíhlo na severu a sedm ve středních Čechách,“ připomněl Beran.

Skupinu ČEZ lze podle něj bez nadsázky označit za největší sokolí farmu v republice. „Navíc byla bezesporu průkopníkem ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Teprve až po umístění první budky v Tušimicích následovaly instalace dalších na jiných průmyslových stavbách v republice a probíhají dodnes,“ dodává Václav Beran.

Sokoli budou na komíně hnízdit online

Domácí

To, že již počeradská samice zahřívá hned tři vejce, je pro něj velikým překvapením. „Vloni jsem tam kroužkoval mláďata, kluka a holku, až koncem května. Pokud se páru zadaří mladé vyvést, tak za nimi polezu s kroužky už v půlce dubna. Teď hlavně potřebuje pár klid, a jakmile přijdou sokolíci na svět, tak dvojnásob. Proto jsme s energetiky každoročně dohodnuti, že po celou dobu, tedy od začátku zahnízdění až po definitivní opuštění budek, jsou odloženy aktivity spojené nějakým způsobem s údržbou komína či lezeckým cvičením tamních profesionálních hasičů,“ kvituje Beran přístup elektrárenské společnosti, která ornitologům z Alka Wildlife. Ta pomáhá hlavně financováním výrobu a instalací budek, také umožňuje monitoring včetně umístění fotopastí a kroužkování mláďat.

Prostřednictvím Nadace ČEZ navíc již několikrát zafinancovala celý monitoring sokola stěhovavého na všech elektrárenských stavbách, to znamená nákup fotopastí, speciální optiky pro sledování a podobně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám