Hlavní obsah

Samice losa v hlubocké zoo čekala dvojčata. Zabily ji sušenky od návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká nad Vltavou

Tříletou březí samici losa v ukrutných bolestech našli ve výběhu ošetřovatelé z hlubocké zoologické zahrady. Zvíře nakrmil někdo z návštěvníků zřejmě sušenkami či pečivem, a tímto naprosto nepochopitelným jednáním losici zabil.

Foto: Zoo Hluboká nad Vltavou

Uhynulá březí losice.

Článek

„Losice ležela na boku se silnými bolestmi břicha. Veterinář diagnostikoval těžkou koliku. Zvíře trpělo velkými bolestmi a nereagovalo ani na ošetřovatele, z nozder a tlamy jí vytékaly bachorové tekutiny. Došlo k masivnímu poškození trávicí soustavy. I přes okamžité zahájení léčby samice losa uhynula,“ zveřejnili ošetřovatelé na webu zoologické zahrady.

Losi jsou zvířata, která jsou na kvalitu potravy velmi citlivá, přezdívá se jim potravní specialisti se zaměřením na listy a větve měkkých dřevin, včetně borovice a smrku. Krmení „lidskými“ potravinami je pro ně velmi nebezpečné.

Porodila by bez problémů

„Pitva u mrtvé losice potvrdila těžký krvavý zánět tenkých střev a předního úseku tlustého střeva toxického původu. Zánět byl vyvolán působením nevhodné potravy. Samice navíc byla v polovině březosti a čekala dvojčata,“ uvedli ošetřovatelé s tím, že její pohlavní cesty byly zcela v pořádku. Pravděpodobně by tedy bez problému mláďata porodila.

I přesto, že ošetřovatelé návštěvníky důrazně upozorňují, aby zvířata v žádném případě nekrmili, někteří to naprosto ignorují.

„Bohužel, i přes opakované informování veřejnosti a neustálou osvětu o nekrmení zvířat v zoologických zahradách k těmto incidentům dochází opakovaně, a to nejen v naší zoo,“ dodávají smutně ošetřovatelé.

Nevěřili, že to dokáže. Zraněný vlk byl vypuštěn zpět do přírody

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám