Hlavní obsah

Salmonela v Hradci Králové je exotický typ z jihovýchodní Asie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nákazou salmonely v královéhradecké restauraci je podle hygieniků exotický typ importovaný z jihovýchodní Asie. Salmonela Thomson se objevila v Česku vůbec poprvé. Asijská salmonela se zatím kromě domovského regionu vyskytla v deseti místech po světě.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie salmonely

Článek

Královéhradečtí hygienici prokázali do pátku 14. dubna salmonelu Thomson u 90 osob z celkem 130 jídlem nakažených lidí.

„Salmonelu Thomson jsme v Česku doposud nezaznamenali. Jde o důsledek globalismu,“ potvrdil přednosta Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Petr Prášil, jenž znal asijský kmen salmonely, způsobující obvyklé příznaky, pouze z učebnice.

„Není důvod k panice ani obavám z epidemie. Přenos z člověka na člověka hrozí pouze výjimečně, kdy dotyčný jedinec hrubě nedodržuje hygienu. Léčba je stejná jako u běžné salmonely Enteritidis, infuzemi, a nezanechává žádné následky. Průběh salmonely Thomson je explozivnější, nastupuje tedy mnohem rychleji,“ upřesnil.

Počet lidí otrávených jídlem v hradecké restauraci stále roste

Domácí

Salmonela Thomson doputovala do Hradce Králové patrně s některou s kuchařských ingrediencí. „Provozovatel restaurace má povinnost dodávat na trh bezpečné potraviny, o což by se měl postarat. Důležitý je výběr spolehlivého dodavatele a analýza vzorků dovezených potravin,“ konstatovala Marika Ficencová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Od minulého týdne, kdy tato aféra propukla, se intenzivněji zaměřujeme na odběry vzorků v restauracích,“ tvrdila.

Salmonelu Thomson odhalily testy Národní referenční laboratoře, kam putovaly k analýze vzorky odebrané lidem nakažených jídlem servírovaným od konce března v restauraci Chich food’s na rohu královéhradeckého Velkého náměstí. „Vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy byla ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek však nebylo možné odebrat, po propuknutí kauzy již nebyla k dispozici,“ doplnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Už nikdy tam neotevřu, oznámila majitelka restaurace v Hradci, kde se otrávily desítky lidí

Domácí

Hygienici restauraci uzavřeli a provedli sanaci vnitřních prostor. Provozovnu lze znovu otevřít po souhlasu hygieniků, což majitelka, jak sdělila na Facebooku, kde se strávníkům omluvila, ani nehodlá.

Specialita vietnamské kuchyně způsobila maximálně týdenní hospitalizaci řadě lidí s průjmy, zvracením a horečkou. Skoro padesát jich prošlo infekční klinikou. Zbytek přestál zažívací potíže doma leckdy po návštěvě obvodního lékaře. Množství těchto nakažených lze jenom odhadovat. „Všichni hospitalizovaní pacienti už byli propuštěni. Lze říci, že nákaza dosáhla vrcholu a dále se neobjevuje,“ přiblížil Prášil.

Reklama

Výběr článků

Načítám