Hlavní obsah

Sachera provázel do hrobu pozdrav zdař bůh

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdrav zdař bůh z úst římskokatolického faráře Andrzeje Götze provázel v pondělí v úpickém kostele sv. Jakuba staršího do hrobu bývalého ministra vnitra z let 1989 až 1990 Richarda Sachera.

Foto: David Prouza, Právo

Pohřeb Richarda Sachera v Úpici.

Článek

Zdař bůh slýchal Sacher od spolupracovníků dolu v Malých Svatoňovicích, kde v raném mládí fáral.

„Patřil mezi hlavní osoby předlistopadového obrodného procesu v lidové straně. Pomohl i dnešnímu návratu KDU-ČSL do parlamentu,“ pronesl nad Sacherovou rakví bývalý šéf lidovců Josef Bartončík.

Sacher se ocitl v hledáčku vojenské kontrarozvědky v době vojenské služby, kvůli občasným návštěvám otce v německém Wüzburgu. Sacherův otec z míst nedaleko jeho rodné Úpice, kde odvěků sídlili Němci, narukoval do wehrmachtu a zůstal po válce v Německu. „Chtěli po něm během sporých návštěv otce vědět, jak hodnotí tehdejší dění v Československu. To bylo tenkrát vcelku běžné u všech podobných případů,“ sdělil jeden ze Sacherovi blízkých lidí.

Foto: ČTK

Richard Sacher na archivním snímku z roku 1992.

 Největší zásluhy dostal za zrušení StB

Rodinu táhla matka. Podmínky zprvu  nedovolily Sacherovi studovat. Školami, nejprve střední ekonomickou a později právy, kde dosáhl titulu JUDr., prošel teprve po vojně, kdy společně s manželkou Janou vychovávali dvě děti. Paradoxně po Sacherově úmrtí 27. února v červenokosteleckém hospicu jim scházelo pár dnů do zlaté svatby.

„Smutné je, že média mu dávají zásluhu hlavně za zrušení StB, což by na jeho místě v té době musel udělat každý ministr vnitra. Udělal toho mnohem více, a hlavně všechno, co dělal jak rukama, tak hlavou, dělal poctivě a fortelně,“ tvrdil jeden z několika set  účastníků pohřbu.

Foto: David Prouza, Právo

Na pohřeb Richarda Sachera přišlo několik set lidí.

Sachera doprovodil na poslední cestě z význačnějších politiků pouze bývalý předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Kondolenci rodině poslal kardinál Dominik Duka a členové České biskupské konference. "S vděčností vzpomínáme na jeho podporu a aktivity, které vedly k obnovení náboženského života v naší zemi po pádu totality," uvedl Duka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám