Hlavní obsah

S prázdninami se prodlouží intervaly pražské MHD, cestování zkomplikují i opravy

Praha

Konec školního roku v Praze tradičně prodlouží intervaly městské hromadné dopravy. Komfort cestujících ještě zkomplikují četné opravy, které se dotknou tramvajových tratí i metra. Prázdninový jízdní řád bude platit od července do 2. září.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Omezení se nijak výrazně neliší od předchozích let, provoz spíše ovlivní množství výluk, a to jak u metra, tramvají, tak i na železnici. K prodloužení intervalů dochází zejména v období přepravních špiček pracovních dnů, kdy je patrný největší pokles poptávky," uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která dopravu v metropoli organizuje.

Ve středu 5. července pojedou spoje podle sobotních jízdních řádů, ve čtvrtek 6. července pak pojedou jako v neděli.

Komplikace při přestupu na Muzeu

V metru budou prodlouženy intervaly o jednu až dvě minuty. Od 1. do 9. července bude kvůli výměně pražců mimo provoz úsek metra C mezi stanicemi Florenc a Pražského povstání.

Následně začne pětiměsíční první etapa opravy stanice linky A ve stanici Muzeum, kdy bude uzavřeno nástupiště ve směru Depo Hostivař.

V srpnu by naopak měla být po kompletní rekonstrukci opět otevřena stanice metra B Jinonice.

Oprava ve stanici metra Jinonice Video: Lucie Fialová, Právo

V rámci tramvajové dopravy přes prázdniny nepojedou linky 4 a 21 a linka 16 pojede jen v úseku z Lehovce na Kotlářku. Na linkách 9, 17 a 22 bude ve špičce pracovních dnů prodloužen interval ze čtyř na pět minut, kolem poledne pak z pěti na šest minut.

„U ostatních linek dojde k úpravě intervalů ve špičkách pracovních dnů z osmi na deset minut a kolem poledne z deseti na 12 minut,” uvedl Drápal. Naopak posílen bude provoz linky 15, která bude mít dva vozy.

Kvůli opravám kolejí nepojedou přes prázdniny tramvaje například mezi zastávkami Březiněveská a Vozovna Kobylisy nebo v úseku z Moráně na Albertov. Celý srpen bude opravována trať mezi zastávkami Strossmayerovo náměstí a Vltavská a v srpnu začne rekonstrukce trati z Albertova do zastávky Otakarova, která potrvá až do 9. prosince.

Autobusy budou mít v ranní špičce v pracovních dnech prodloužen interval z šesti na 7,5 minuty, odpoledne ze 7,5 na 10 minut. Mimo provoz budou školní spoje.

Uzavírka Negrelliho viaduktu

Vlakové spoje zapojené do pražské integrované dopravy pojedou beze změn, zrušeny budou pouze školní spoje.

Od 4. července nicméně ovlivní provoz vlaků ve směrech na Kladno a Kralupy nad Vltavou uzavírka Negrelliho viaduktu. Vlaky od Kladna budou ukončeny v provizorní zastávce Vltavská u stanice metra C, vlaky od Kralup budou odkloněny přes Holešovice. [celá zpráva]

Ropid zavede od 1. července trvalou změnu u autobusové linky 142, která bude rozdělena na dvě. Část s původním číslem 142 pojede mezi Novými Butovicemi a Velkou Ohradou. Na trase Velká Ohrada - Nádraží Veleslavín - Nové Vokovice pojede linka pod staronovým číslem 225.

Po zprovoznění stanice metra B Jinonice bude posílena linka 137.

Reklama

Výběr článků

Načítám