Hlavní obsah

S nižší valorizací většina lidí nesouhlasí, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nižší valorizací důchodů, kterou prosadila vláda a stvrdil prezident, většina lidí nesouhlasí. Podle šetření NMS Market Research je proti 55 procent lidí. Opačný názor zastává 37 procent lidí. Zároveň se ale 61 procent dotázaných domnívá, že stávající systém důchodů je neudržitelný.

Článek

„Pro pomalejší růst důchodu jsou zejména mladí. Třeba ve skupině 18 až 24 let s vládou prosazovaným růstem souhlasí 61 procent respondentů. Podobný názor mají i lidé ve věku 25 až 34 let,“ konstatoval jeden z autorů průzkumu Michael Bouška.

Není překvapivé, že nižší valorizaci odmítají především starší lidé, nad 65 let. V této věkové skupině je proti 79 procent dotázaných, zatímco úsporný krok vlády podporuje jen 18 procent respondentů.

Skutečnost, že by bez zásahu kabinetu rostly důchody výrazněji než platy, považuje za nefér vůči pracujícím 47 procent lidí, problém s tím naopak nemá 42 procent dotázaných.

Pavel podepsal spornou valorizaci důchodů

Domácí

Průměrná penze by se tak neměla zvýšit o 1770 korun, ale jen o 760 korun. Na vyšší valorizaci beztak stát nemá podle 46 procent lidí peníze. S tímto tvrzením nesouhlasí 44 procent respondentů, což dokresluje rozdělení společnosti.

Neudržitelný systém

Podle 61 procent Čechů je nynější důchodový systém neudržitelný. S tímto tvrzením nesouhlasí čtvrtina lidí.

„Důvěra lidí ve státní důchodový systém je nízká. Jen každý desátý člověk ve věku 18 až 44 let má důvěru v to, že se o něj stát v důchodu postará,“ uvedl Bouška s tím, že v zaopatření od státu věří rovněž pouze třetina lidí ve věku mezi 55 a 64 lety.

Do březnového šetření se zapojilo 1382 respondentů.

Omezení valorizace nemělo být schvalováno v legislativní nouzi, říká právník Kudrna

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám