Hlavní obsah

Ryby cítí bolest, říkají vědci a chtějí zákaz lovu na živou rybku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biologové a ochránci zvířat píšou ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-­ČSL), aby zakázal nastražování živých rybek při sportovním rybolovu. Živé rybky menší velikosti často používají rybáři k lovu dravých ryb, především štik a sumců. Podle expertů je už prokázáno, že ryby cítí bolest, a takový způsob lovu je podle nich trýznivý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zacházet se zvířaty, která cítí bolest, takovým způsobem, že jsou napichována na háčky, je ve 21. století barbarské. Napichování živých nástražních ryb je v zásadním rozporu se současnými poznatky o jejich schopnosti cítění a vnímání,“ stojí v otevřeném dopise, který Výbornému poslalo 12 biologů a zoologů v čele s Ondřejem Slavíkem z České zemědělské univerzity a Karlem Jankem z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd. Podpořil je i spolek Obránci zvířat-OBRAZ.

Musel by se změnit zákon

Mezi sportovními rybáři jsou populární umělé nástrahy, například gumové twistery či plastové woblery, které živé ryb­ky imitují.

Odborníci žádají Výborného, aby nastražování rybek zakázal už ve vyhlášce k zákonu o rybníkářství a výkonu rybářského práva, která je od letošního ledna v meziresortním připomínkovém řízení. Ministerstvo Právu odpovědělo, že tato vyhláška takovou změnu neumožňuje, musel by se změnit zákon.

„Případný návrh na zákaz lovu dravých druhů ryb na nástražní rybku by musel být upraven novelou zákona, nikoliv aktuálně řešeným návrhem novely vyhlášky,“ sdělila Právu Helena Šindlerová z ministerstva.

Rybáři chytili chobotnici vážící 22 kilogramů

Koktejl

„Novela tohoto zákona není v legislativním plánu prací vlády. Pokud bychom se v budoucnu rozhodli příslušné ustanovení novelizovat, stanovisko bychom revidovali na základě aktuálních vědeckých poznatků,“ dodala.

Podobné stanovisko zastává i Český rybářský svaz. „Pokud by se měla otevřít diskuse k navrhovanému zákazu jednoho z tradičních způsobů lovu ryb, lze tento aplikovat pouze prostřednictvím zákona o rybářství. Nikoliv prováděcím právním předpisem,“ řekl Právu Lukáš Mareš ze svazu.

Změnu, o kterou se biologové zasazují, připomínkoval už v únoru ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti), který se za zákaz lovu na živou rybku přimluvil. Resort pod vedením exministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) argumentoval, že ryby nemají dostatečně vyvinutý mozek, a bolest tedy necítí.

Odkaz na prováděcí předpis

Výborný má ale jiný názor. „S vyjádřením, že ryby mají nízkou schopnost cítit bolest, se pan ministr neztotožňuje. K problematice si vyžádá doplňující informace a stanovisko k připomínce plánuje revidovat,“ uvedla mluvčí Šindlerová. Argument, že ryby necítí bolest, cupují i odborníci. Jedná se podle nich o argument z 19. století.

„Takový závěr naprosto neodpovídá vědeckému poznání. Ve vědecké sféře dnes panuje rozsáhlý konsenzus, že ryby jsou schopny cítit bolest, což dokazuje mnoho vědeckých studií,“ uvádí se v otevřeném dopise. Ryby podle nejnovějších studií cítí i strach a stres.

„U nabodnutí živé ryby na háček zvíře i hodiny trpí stresem a marnou snahou uniknout, kterou si zhoršuje své poranění,“ napsali ministrovi biologové.

Podle Pavla Buršíka, mluvčího spolku OBRAZ, nemá resort pravdu. „Argumentace ministerstva, že vyhláškou nemůže zakázat lov na živou nástražní rybku, je podle našeho názoru nepravdivá. Zákon o rybářství říká, že prováděcí právní předpis stanoví povolené způsoby lovu, povolené technické prostředky k lovu a způsob jejich užití,“ řekl Buršík. „Zákon samotný tedy povolené způsoby lovu nestanovuje a odkazuje na prováděcí předpis, kterým je právě vyhláška k provedení zákona o rybářství,“ ­dodal.

Používání živých návnad obecně zakazuje zákon o týrání zvířat, kde lov na živou rybku má výjimku. Zákon vymezuje „zvíře“ výslovně jako obratlovce. Lov ryb na živé žížaly či červy tedy nijak neupravuje.

Anketa

Jste pro zákaz lovu na živou rybku?
Ano
44,2 %
Ne
55,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1032 čtenářů.

Výborný: Odborníkem na zemědělství nikdy nebudu

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám