Hlavní obsah

Ruzyně byla kvůli vánici uzavřena do 20 hodin

– PRAHA
Právo, ČTK, pro

Pražské letiště Ruzyně bylo v úterý kvůli hustému sněžení uzavřeno pro přistání až do 20 hodin. Letadla, která mířila do Prahy, služba řízení letového provozu odkláněla na jiná letiště. Ruzyně přestala přijímat kolem poledne.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.5.2018 Galerie G v Ostravě - Zábřehu prezentuje výstavu Bohuslav Stach - Vzpomínka.

Článek

Pro vzlety bylo letiště odpoledne vyhovující od 13.30, kdy byla znovu otevřena hlavní dráha pro startující letadla. Původně se přitom očekávalo, že počasí dovolí zprovoznit dráhu pro vzlety až od 14.00 a pro přistání od 16.00.

"Do 15 hodin bylo z Ruzyně zrušeno 33 odletů, jen ČSA již zrušily 19 letů," řekla Právu mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková. Náklady na odklízení sněhu zatím letiště nevyčíslilo, údržba však podle Kovaříkové včera nebyla finančně náročná jako při desetihodinové výluce minulý týden, kdy stála dva milióny korun. Minulý týden ve středu bylo počasí na letišti nejhorší za posledních deset let a zrušeno muselo být 71 letů.

Se zvýšenými náklady na zimu letiště počítá standardně ve svém rozpočtu. V zimě 2003/04 přitom spadlo největší množství sněhu a bylo také nejvíce dní s námrazou za posledních deset let. Jen odmrazovací postřik na dráhy stál loni ruzyňské letiště asi 50 miliónů korun.

Uzavřené letiště stojí milióny korun také dopravce. Podle mluvčí Travel Service Vladimíry Dufkové se náklady na jeden zrušený let pohybují v řádu statisíců korun. Travel Service, který provozuje kromě charterů nízkonákladové linky Smart Wings, se včerejší výluka na Ruzyni nedotkla. Zvýšené náklady mají dopravci také s odkloněnými lety.

Přestože již týden platí nové nařízení EU o kompenzacích za zrušené lety, které se vztahuje i na domácí dopravce, nemohou se cestující ze včera zrušených letů na žádné peníze těšit. Kompenzace se totiž nevyplácejí v případě, že je let zrušen pro nepřízeň počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám