Hlavní obsah

Ruského dirigenta odmítají slavné operní domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráci s ruským dirigentem Valerijem Gergijevem odmítají světová operní i symfonická tělesa. Důvodem je jeho podpora ruské zahraniční politiky a prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ruský dirigent Valerij Gergijev je příznivcem Vladimira Putina.

Článek

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha zrušil jeho vystoupení 9. září v Praze s Mnichovskými filharmoniky a violoncellistou Trulsem Mørkem.

„Momentální dění na Ukrajině nemůžeme ignorovat a nechat bez reakce a projevu solidarity nejen vůči nevinným obětem nastupující války. Rušíme vystoupení dirigenta Valerije Gergijeva vzhledem k jeho historicky doložitelné podpoře agresivní ruské zahraniční politiky a prezidenta Putina. Situace se týká nás všech, kteří žijeme pro demokracii, byť bychom politiku od umění raději chtěli oddělovat,“ uvedl ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

Důkaz absolutní impotence Západu, kritizuje Zacharovová sankce vůči Putinovi a Lavrovovi

Válka na Ukrajině

Ve čtvrtek vyzvali Gergijeva milánský starosta Giuseppe Sala a šéf operního domu La Scala Dominique Meyer, aby se přihlásil k míru, jinak zruší jeho spolupráci na uvedení Čajkovského opery Piková dáma v La Scale v první polovině března.

Vůči Gergijevovi se vymezili i Vídeňští filharmonici, kteří v pátek zahájili v New Yorku své americké turné, na němž je měl dirigovat. Vedení Carnegie Hall oznámilo, že Gergijev ani klavírista Děnis Macujev na třech plánovaných koncertech nevystoupí. Podle agentury DPA se Gergijev, který působí jako hlavní dirigent filharmonického orchestru v Mnichově, zatím nemíní ke konfliktu vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám