Hlavní obsah

Ruce pryč od Turówa! Zastánci polského dolu zablokovali česko-polskou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnici mezi Českem a Polskem zablokovali v pondělí odpoledne u Hrádku nad Nisou na Liberecku polští zastánci pokračování těžby hnědého uhlí v polském příhraničním dole Turów. Osobními auty zaplnili kruhový objezd v blízkosti hranice a znemožňovali kamionům, mířícím z Česka do Polska, nebo přes Polsko do Německa, aby pokračovaly v cestě. Jen několik desítek minut stačilo, aby se vytvořila několikakilometrová fronta.

BEZ KOMENTÁŘE: Zastánci polského dolu zablokovali hranici mezi Polskem a ČeskemVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Během blokády jezdili protestující pomalu po kruhovém objezdu, troubili a na autech měli hornické nebo polské vlajky a také cedule s nápisy Ruce pryč od Turówa! Někteří protestující průběžně odjížděli a zase se vraceli, někteří přímo blokovali kamiony, které chtěly kruhový objezd projet.

Blokáda je reakcí na počin polských a českých aktivistů z hnutí Greenpeace, kteří minulý týden obsadili rypadlo v dole. Není jasné, kdo pondělní blokádu organizuje. „Je to spontánní akce,“ řekl na místě Právu jeden z protestujících. Tvrdil, že akce se účastní zaměstnanci dolu, kteří se obávají, že by kvůli omezení nebo konci těžby v dole mohli přijít o práci.

Foto: Michael Polák, Právo

Blokáda na přechodu Hrádek nad Nisou na Liberecku

Situaci na místě sleduje polská i česká policie. Ta česká už od rána vyzývala řidiče, aby se hraničnímu přechodu u Hrádku a polského Kopaczowa vyhnuli. „Pokud můžete, využijte k cestě do Polska a Německa hraniční přechod Harrachov a Rumburk,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Česko podalo letos kvůli těžbě v polském dolu Turów na Polsko žalobu u Soudního dvora EU. Podle vlády i nevládních organizací je současná těžba nelegální, protože její prodloužení - zatím do roku 2026 - schválily polské orgány bez projednání českých a německých námitek k těžbě. Provozovatel dolu, polská státní firma PGE (obdoba českého ČEZu) nyní navíc usiluje o další prodloužení těžby až do roku 2044.

Foto: Michael Polák, Právo

Osobní auta blokovala průjezdy kamionů na česko-polské hranici u přechodu Hrádek nad Nisou.

Důl podle poznatků českých geologů odčerpává spodní vodu, která vlivem těžby přetéká na polské území a zaplavuje oblast dolu. Oblasti okolo Hrádku nad Nisou tak reálně hrozí, že přijde o zdroje pitné vody. Obce Uhelná a Václavice, které jsou na české straně k dolu nejblíže, se s nedostatkem podzemní vody potýkají už nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám