Hlavní obsah

RRTV: Nova porušila mediální zákon, trestem bude upozornění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Televize Nova porušila mediální zákon, když v dubnových Televizních novinách neoddělila hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru. Usnesla se na tom ve středu Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která projednávala stížnost ministra kultury Pavla Dostála. Radní rovněž rozhodli, že vedení televize zašle oficiální "upozornění".

Foto: Miroslav Zavadil
Článek

Rada udělila Nově také pokutu 750 tisíc korun za odvysílání filmu Kongo v 17:30, čímž podle radních mohla ohrozit mravní vývoj mládeže a dětí.

Nova podle rady neoddělila komentáře od zpravodajských informací v reportážích Televizních novin ze 4. a 15. dubna při referování o kauze hospodaření veřejnoprávní České televize a 4. dubna při referování o skončení restaurátorských prací na Nostickém paláci, uvedl mluvčí rady Pavel Barák.

"Rozhodnutí rady respektujeme", řekl ČTK mluvčí televize Nova Petr Kostka. "Nicméně věříme, že se to nestane precedentem a rada nebude zahlcena stížnostmi těch, kteří by se budou cítit poškozeni kritickými reportážemi v médiích," podotkl Kostka.

Po upozornění následuje pokuta

Zmíněné reportáže Novy se tematicky dotýkaly právě Dostálova ministerstva. Vydání upozornění je podle Baráka standardní zákonný postup, pokud médium chybuje poprvé v době kratší než dva roky. V případě, že by se provinění opakovala, rada by přistoupila k finančním sankcím. Ty se mohou v případě prohřešku tohoto typu pohybovat mezi pěti tisíci až 2,5 miliónu korun.

Dostál ve stížnosti kritizoval i reportáže o projektu Metodického centra konzervace při Technickém muzeu v Brně. V tomto případě Nova podle rady odvysílala nepřesné tvrzení, což rada pouze konstatovala a připomněla, že zákon přesnost informací vyžaduje. Nova v reakci uvedla, že v reportáži pouze citovala závěr ministerské komise

Rada si od ministra Dostála zároveň vyžádala stanovisko, zda a jak uplatnil u televize své zákonné právo na odpověď. Stížností ministra na několik pořadů Volejte řediteli se bude tzv. velká mediální rada podle Baráka zabývat v září poté, co dostane vyjádření televize. To si vyžádala v rámci správního řízení, které už v souvislosti s pořadem vede od počátku června na popud společnosti CMS Cameron McKenna.

Radě vadí nejasné vlastnictví

Mediální rada dále konstatovala, že majetková struktura CET 21 je nejasná. To byla další věc, kterou Dostál v dopise radě kritizoval. V CET 21 by měly mít rozdělen vliv skupina PPF a MEF Holding. Rada však upozornila, že rejstříkový i obchodní soud registrují řadu žalob v souvislosti s vlastnictvím televize.

"Každá z těchto žalob může právní poměry ve společnosti provozovatele výrazně změnit," varovala rada. Nicméně platný zákon radě nyní umožňuje monitorovat a schvalovat změny vlastnické struktury pouze v případě provozovatele média, nikoliv jeho konečných vlastníků. "Proto radě nepřísluší vyjadřovat se k současným změnám ve společnostech kolem TV Nova," uvedla rada.

Přepis inkriminovaných reportáží TV Nova:
Televizní noviny : Zvyšování poplatků za ČT
Pavel ZUNA, moderátor:
Česká televize včera udělala další věc, která je v příkrém rozporu s jejím veřejnoprávním posláním. Odvysílala pořad, který sama označuje za diskusi o svém financování, ale ve kterém fakticky o žádnou diskusi nešlo. Pořad se stal dalším nástrojem, který ministr Dostál a prozatímní ředitel ČT Klimeš použili k lobbování. Šlo jim o další peníze, které by měli občané České televizi platit. V pořadu dostal prostor jen jediný skutečný oponent zvyšování televizních poplatků.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Rozpočet České televize je 4,5 miliardy korun ročně. Plynou sem peníze jak z reklamy, tak z koncesionářských poplatků. Každá domácnost ročně přispěje asi tisícikorunou, Česká televize ale hospodaří se ztrátou.
Petr KLIMEŠ, prozatímní ředitel České televize:
V rozměru České televize to znamená kumulovanou účetní ztrátu v řádu 770 milionů korun.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Televize teď chce, aby tuto ztrátu dorovnali právě koncesionáři, a to i za situace, kdy velká část veřejnosti kritizuje její nehospodárnost a přezaměstnanost.
Vy jste pro zvyšování poplatků koncesionářských, nebo ne?
Petr KLIMEŠ, prozatímní ředitel České televize:
Ano.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Ještě dál jde největší zastánce současné ČT ministr Dostál. Ten nejen chce, aby každá domácnost dotovala veřejnoprávní televizi měsíc co měsíc další dvacetikorunou, ale ruku v ruce s tím chce také zvýšit ČT podíl reklamního času a navíc to vše bez jasného plánu, kde ČT začne šetřit. Sám ministr na náš dotaz reagoval takto:
Pavel DOSTÁL, ministr kultury České republiky:
Vše, co jsem chtěl říci, jsem řekl v České televizi.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
A můžete nám jenom říci, jestli by se měly koncesionářské poplatky zvyšovat, nebo ne?
Pavel DOSTÁL, ministr kultury České republiky:
Vše, co jsem chtěl říci, vše, co jsem chtěl říci, jsem řekl v České televizi.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Takže teď nám neřeknete, jestli by se poplatky měly zvýšit, nebo ne.
Pavel DOSTÁL, ministr kultury České republiky:
Ne. Vše, co jsem řekl, jsem řekl v České televizi, pro ně to bylo určeno.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Na samotné ČT se Pavel Dostál na toto téma včera bavil celou hodinu. Teď se sami podívejte, jak diskuse vypadala. Kromě ministra se jí zúčastnili ředitel ČT, předseda televizní Rady ČT a nezávislý odborník, který je však spolutvůrcem časopisu dotovaného ministerstvem kultury. Jediným skutečným oponentem tak zůstává zástupce mediální komise parlamentu.
Petr KLIMEŠ, prozatímní ředitel České televize:
Já si myslím, že tam zazněly skutečně všechny argumenty v té debatě.
osoba:
Tato debata rozhodně objektivní nebyla.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Vyznění diskuse tedy bylo poměrně jednoznačné a přesně takové, jak to České televizi vyhovuje. ČT tak za peníze veřejnosti vytvořila další takzvaný publicistický pořad, kterým ve skutečnosti pouze lobbuje za své vlastní zájmy.
osoba:
Česká televize může vysílat vlastní promo, ale nesmí se tvářit jako objektivní debata.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Kolik tento pořad stál, nám Česká televize odmítla sdělit.
Televizní noviny: Osud Nostického paláce
Pavel ZUNA, moderátor:
Dobrý večer, začínají Televizní noviny, vítají vás u nich Pavla Charvátová a Pavel Zuna.
Pavla CHARVÁTOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer, vítejte. Dnes začínáme do očí bijícím příkladem toho, jak arogantně se mohou chovat státní instituce. Ministerstvo kultury chce učinit krok, který by veřejnost de facto obral o další cennou památku. Za pár dní skončí unikátní rekonstrukce Nostického paláce v Praze. Podle původního projektu po ní měla být část reprezentačních prostor zpřístupněna veřejnosti. Teď se ale úřad ministra Dostála rozhodl, že projekt změní a v této části budovy si místo toho zařídí kanceláře.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Památkáři chtěli, aby unikátní prostory ze sedmnáctého století v tomto paláci mohla konečně vidět veřejnost, teď hrozí, že tu zasednou ministerští úřadníci. Zrestauroval se tu historický nábytek i nástěnné malby, těsně před koncem přestavby ministerstvo podle památkářů ale řeklo: "Reprezentační prostory nebudou, zřídíme tu kanceláře."
Pavel JERJE, zástupce náměstka Národního památkového ústavu:
To by znamenalo, že to vybavení těchto prostor se musí vyklidit a budou tam zřízena běžná kancelářská místa.
Bohuslav BLAŽEK, architekt rekonstrukce Nostického paláce:
Byl větší požadavek na pracovní místa a vznikl požadavek ze strany ministerstva osadit i tyto reprezentační prostory úředníky.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Vše by pak vypadalo takhle, šest salónů, galerii, kapli, jídelnu i vzácný kulečníkový sál by mohly rozdělit příčky a celé křídlo s nástěnnými malbami a unikátními podlahami by podle památkářů pohltila administrativní sekce ministerstva.
Jiří KOTALÍK, generální ředitel Národního památkového ústavu:
Nám připadalo, že je zcela v rozporu s tím, jaká ta původní koncepce byla.
Bohuslav BLAŽEK, architekt rekonstrukce Nostického paláce:
To by bylo proti smyslu celé té několikaleté práce.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Smůlu by měla také veřejnost. Drahá rekonstrukce proběhla především proto, aby lidé vůbec poprvé mohli tyto prostory vidět.
Bohuslav BLAŽEK, architekt rekonstrukce Nostického paláce:
Že by se porušil ten společenský závazek pravidelné návštěvy veřejnosti.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo kultury zatím odmítlo kauzu komentovat.
Kateřina BESSEROVÁ, tisková mluvčí ministerstva kultury:
Zatím skutečně žádnou informaci vám nedám.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Uvnitř paláce nám ministerstvo zakázalo i natáčet.
osoba:
Prosím vás, nechte toho.
Jana PETERKOVÁ, redaktorka:
Pokud bude ministerstvo na svém záměru trvat, nikdo už nemůže do jeho rozhodnutí zasáhnout. Přitom, pokud si například ve svém vlastním domě tady na Malé Straně chcete zvětšit okna, mohou vám to památkáři jednoduše zakázat. Jenže ministerstvu kultury památkáři nic zakázat nemohou, jsou mu totiž podřízeni. Jak to tedy uvnitř Nostického paláce bude skutečně vypadat, už nemají památkáři žádnou šanci ovlivnit.

Anketa

Je postih Novy mediální radou adekvátní?
ano
20,2 %
ne
79,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 213 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám