Hlavní obsah

„Rozepíšu to na čtyři akce, vole, a je to bez výběrovky, ne?“ zní nahrávka z ČSSD v Břeclavi

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Jazykem jako vystřiženým z legendárního záznamu hovoru fotbalových bafuňářů, který zlidověl pod názvem „Ivánku, kamaráde“ podle úplatkářské aféry, jež se udála před deseti lety, spolu debatovali funkcionáři ČSSD v Břeclavi. Alespoň to vyplývá z utajené nahrávky z jednání členů okresního výkonného výboru ČSSD Břeclav, kterou má Právo k dispozici.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Břeclav

Článek

Podle jednoho z aktérů je nahrávka stará zhruba půl roku. Mluví na ní zřejmě statutární místopředseda OVV Břeclav Igor Chlup, asistent poslance ČSSD Jiřího Petrů, člen OVV Zdeněk Urban a ještě jedna nebo dvě neidentifikovatelné osoby. Jejich rozhovor je protkán množstvím vulgárních výrazů a dá se z něj poznat, že kromě vnitrostranických problémů také řeší, jak upravovat „na míru“ výběrová řízení.

Mluví například o zakázce na výměnu ventilů v domově důchodců. „Já říkám, pořád se tady bavíme o tom, že by bylo dobré, kdyby prostě tu práci mohli dostat… Břeclaváci, vole… On říká, no, ty vole, zrovna ti to řeknu, oni dali pět set tisíc, Břeclaváci dali čtyři sta dvacet a Hodoňáci dali tři sta padesát, tak jako musím vybrat Hodoňáky. Říkám, Jary, dobře, ale jak to teda budeme řešit, jestli pořád bude rozhodovat nejnižší cena, tak to v životě tu naši myšlenku, že by to bylo dobré… A najednou došel, najednou došel, vole, s tím, že jsme po něm chtěli, aby vytvářel černé fondy pro sociální demokracii, vole,“ stěžuje si například Urban.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na jiném místě zase debatují o jiné zakázce do padesáti tisíc. „Ale to je na h…o, ale tak dobře, aj kdyby to bylo do dvě stě, tak ty dvě stě rozdělím na čtyřikrát, vole, a je to bez výběrovýho řízení. Šak to rozepíšu, šak nedělám to tejden, tak to rozepíšu na čtyři akce, vole, a je to bez výběrovky, ne?“ říká neidentifikovaný hlas na nahrávce. Ten si zase jinde postěžoval, že „a já jezdím pro úplatky kamsi do Prahy“.

Boj o Břeclav

Igor Chlup pro Právo připustil, že rozhovor se pravděpodobně odehrál u něj v kanceláři. Jde podle něj o politický boj a dehonestaci Zdeňka Urbana, který podporuje Jaroslava Válku na post předsedy břeclavské ČSSD.

„Slyšel jsem, že něco takového existuje, a vím, který darebák ji nahrál. Je to boj o pondělní rozhodnutí o předsedovi místní organizace v Břeclavi,“ reagoval pro Právo Chlup. Popřel, že by on nebo Urban ovlivňovali veřejné zakázky.

„Žádná výběrová řízení nedělám. Nemám žádnou rozhodující pravomoc, jsem asistent poslance a jako krajský zastupitel nerozhoduji o ničem. Jestli přede mnou někdo něco řekl, tak nevím, ale v životě jsem žádnou zakázku neovlivnil, protože je to politická smrt. Pan Urban přede mnou řekl mnoho věcí. Neovlivním, když v mé přítomnosti někdo mluví, nevzpomínám si na to,“ řekl Chlup.

Ten je nejen místopředsedou OVV Břeclav, ale také členem dozorčí rady krajské společnosti pro centralizované zadávání Cejiza, předsedou komise finanční a majetkové rady Jihomoravského kraje a členem zastupitelstva města Podivín.

Také Jaroslav Válka, kandidát na předsedu břeclavské ČSSD, Právu řekl, že nahrávka má za cíl dehonestovat jeho a lidi, kteří za ním stojí. „Je to rozmluva mezi několika lidmi a provokatérem, který v současnosti už není členem ČSSD,“ řekl Válka.

Co na nahrávce také zaznělo
„Odjížděl sem tak zje…ej, protože z některých lidí, kterým bych proměnil dobu, začaroval bych na pět minut dva roky zpátky, ukázal bych jim jejich obraz, jak se chovali a jak mluvili o některých lidech, jak byli pos…ní, a teď bylo. Tak se poblila půlka kraja, půlka kraja. To, co oni ti zm…i vymýšlí, já bych jim pět minut ukázal minulost, ty by se pi…a propadli do kanálu.“ (Chlup)
Já si nechávám nadávat do zkur…ých socanů, já si nechávám, vole, nenechám nadávat do zkur…ých socanů, vole? Proč ku...a? (Urban)
Já na to musím, ku…a, najít. A jak to mám, jak najít, když mi ještě řekne, když se zeptám, hele, není tam nějaká práce, je tam někde nějaké výběrové řízení, dá se do něčeho přihlásit? A já jezdím, vole, pro úplatky, vole, kamsi do Prahy, vole, no tak to další z věcí, chápeš to. (neznámý)

Reklama

Výběr článků

Načítám