Hlavní obsah

Rozdělení Československa považuje za správné 47 procent Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdělení Československa považuje za správné 47 procent Čechů a 62 procent Slováků. Většina lidí v obou zemích pak míní, že se o tom mělo rozhodnout v referendu. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Českou televizi (ČT) a RTVS.

Foto: ČTK

Československá a nyní česká vlajka

Článek

Jeho autoři uvedli, že na Slovensku od posledního průzkumu před pěti lety vzrostl podíl kladných hodnocení rozpadu federace.

V neděli uplyne od rozdělení Československa 30 let. Samostatná Česká republika a samostatná Slovenská republika vznikly 1. ledna 1993.

Dohodu o rozdělení uzavřeli v srpnu 1992 v brněnské vile Tugendhat Václav Klaus a Vladimír Mečiar, předsedové vítězných stran voleb z června téhož roku.

Podle 76 procent Čechů o tom ale mělo rozhodnout referendum. Na Slovensku stejný názor zastává 86 procent dotázaných. Analytici to přičítají i znechucení tamní společnosti nad politickým vývojem.

Téměř třem čtvrtinám Čechů nevadí, že Slováci v ČR studují nebo pracují. Za nepostradatelné pro ekonomiku označilo Slováky 15 procent dotázaných. Naopak 12 procent lidí uvedlo, že Slováci „zabírají místo našim lidem“.

Více než dvě třetiny Slováků pak považují odliv krajanů ze země za problém. Častěji tento názor zastávají lidé s vyšším vzděláním a zástupci střední generace.

Průzkum se uskutečnil od 2. do 12. prosince, zúčastnilo se ho 1009 lidí.

Vychází nový Salon: Třicet let od rozpadu Československa

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám