Hlavní obsah

Ropákem roku je Skalický kvůli prosazování kanálu u Přelouče, perlu dostal Foldyna

• Aktualizováno
Právo, Vladimír Klepáč

Ekologickou anticenu Ropák za největší počin loňska v neprospěch ochrany přírody získal předseda představenstva společnosti Vodní cesty Jan Skalický. Udělena mu byla za prosazování výstavby plavebního kanálu na Labi u Přelouče na Pardubicku a dále za vytrvalou podporu dlouhá léta plánované stavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Miroslav Patrik z hnutí Děti Země s dortem upečeným pro nově zvoleného držitele anticeny Ropák roku 2018 Jana Skalického

Článek

Anticenu Zelená perla, udělovanou za největší neekologický výrok roku, získal poslanec, zastupitel Děčína a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD) za výrok: „Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné.“ V pátek to oznámili zástupci ekologické organizace Děti Země, která ankety pořádá.

Předseda tohoto sdružení Miroslav Patrik zdůraznil, že o vítězích obou soutěží rozhodlo téměř devadesát členů komise, v níž jsou ekologové v menšině. Zastoupení v ní mají zástupci iniciativ, vědci, nebo umělci. Ropák byl udělen po sedmadvacáté a perla po čtyřiadvacáté.

Anticena za největší neekologický počin roku je pojmenována po zvířeti, které si v roce 1988 pro svůj film vymyslel režisér Jan Svěrák. Pojmenoval jej ropák bahnomilný s tím, že jde o zvíře, které nejraději pobývá v ekologicky znečištěném prostředí.

Hlasujícím vadí i kanál D-O-L

Na loňského Ropáka bylo navrženo dvacet osobností. Vyhrál Skalický, protože prosazuje stavbu plavebního kanálu u Přelouče v místech, která jsou z hlediska ochrany přírody vzácná. Jsou domovem dvou vzácných druhů modrásků a dalších 70 zvláště chráněných druhů živočichů. Hlasujícím dále vadí, že požaduje výstavbu sporného kanálu Dunaj-Odra-Labe, přestože podle mnoha vyjádření je tento projekt nejen finančně neefektivní, ale navíc by poškodil krajinu.

„Slova poslance Foldyny, chválící slovenské vodní dílo Gabčíkovo, za jehož výstavbu byl udělen historicky první Ropák projektantovi Juliu Binderovi, zazněla v souvislosti s jeho podporou stavby jezu u Děčína,“ doplnil Patrik. Připomněl, že loni získal Ropáka za rok 2017 právě Foldyna, a to za jeho změny návrhu zákona o ochraně přírody a za její prosazování.

Schválený návrh vyloučil spolky ze stavebních řízení pro malé lokální stavební projekty.

Cenu Zelená perla 2017 získal tehdejší vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce na katedře jaderné chemie ČVUT uvedl: „Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám