Hlavní obsah

Romové v Novém Boru demonstrovali za vodu a bydlení

– Nový Bor
Právo, Jaroslav Švehla

Asi pět desítek romských obyvatel bytového domu v Nemocniční ulici v Novém Boru na Českolipsku se ve středu hodinu po poledni sešlo na ohlášené demonstraci před místní radnicí. Protestující již druhý týden požadují od vedení města zajistit dodávky pitné vody.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Romové na demonstraci

Článek

Tu nechal 26. srpna odpojit nový majitel, který objekt v dezolátním stavu od města koupil. Radnice požadavky nájemníků kvůli neuhrazeným dluhům striktně odmítla.

„Syn teď nastoupil do první třídy. Je nervózní, nemá se kde umýt. Kam ho mám poslat,“ směroval svůj dotaz na vedení města jeden z řečníků Milan Turko.

„Na nájemném z minulých let a za energie, které zaplatilo město, nám dluží bezmála půl miliónu korun. Ať si vodu koupí,“ trvá si na svém starosta Nového Boru Jindřich Mareš (ODS), který připomněl, že všem obyvatelům zmiňovaného domu byla kvůli dluhům zrušena nájemní smlouva a v objektu tak bydlí neoprávněně. To potvrzuje i nový majitel, pražský advokát Michal Vaňha, který objekt za 360 tisíc korun koupil od novoborské radnice.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obyvatelé domu mají vypovězenu nájemní smlouvu.

„Vydražil jsem objekt s tím, že na něm nejsou žádná břemena, žádné smlouvy s nájemníky. Pro mě jsou ti lidé něco jako squateři,“ řekl Právu před časem Michal Vaňha a dodal, že se s obyvateli domu snaží dohodnout na vystěhování.

Ať nám město dá práci a Romové budou plnit svoje povinnosti.
mluvčí nájemníků Miroslav Tancoš

„Slíbili mi, že si začnou hledat jiné bydlení, tak uvidíme. Rozhodně ale nechci žádné divadlo podobné tomu, když tady v Praze policie vyklízela squat Milada,“ zdůraznil Vaňha.

Podle jeho slov smlouvu s vodárenskou společností, kterou město zrušilo, neobnoví do doby, než bude objekt prázdný. „Pokud nám město nezajistí vodu a bydlení, deset lidí začne dnes od 17 hodin držet hladovku,“ prohlásil na demonstraci mluvčí nájemníků Miroslav Tancoš, podle kterého Romové nemohou na Novoborsku sehnat práci a sociální dávky na pokrytí dluhů nestačí.

Zástupkyně ombudsmana na místě

„Ať nám město dá práci a Romové budou plnit svoje povinnosti,“ hřímal Tancoš. O situaci 14 dětí a 18 dospělých se začala zajímat i zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, která se na místo přijela osobně.

„Rozhodla se zahájit šetření, které by mělo prověřit postup orgánů státní správy. Zaměřit se chce mimo jiné na oblast sociálně-právní ochrany dětí,“ uvedla mluvčí úřadu Veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Bytový dům, jehož obyvatelé dlouhodobě neplatili nájemné, byl v Novém Boru jablkem sváru řadu let. Objekt, který je v tak špatném technické stavu, že v něm už řemeslníci odmítali provádět opravy, nabídlo město nájemníkům ke koupi, z té však nakonec kvůli nezájmu sešlo a dům byl prodán na druhý pokus v dražbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám