Hlavní obsah

Romové v Chanově měli o volby rekordní zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

K volebním urnám si v pátek v rekordním počtu pospíšili i Romové, kteří žijí na mosteckém sídlišti Chanov. Do sedmé hodiny večer odvolilo již zhruba 20 procent obyvatel Chanova, před čtyřmi lety to bylo pouze pět procent.

Článek

V prostoru před kulturním domem, který zaplnili dospělí, mládež i děti, vyhrávala romská hudba. Všichni se bavili a měli dobrou náladu.

"Nepamatuji, aby první den přišlo v chanovském sídlišti k volbám tolik lidí. Běžně se zde volební účast pohybuje od osmi do maximálně 20 procent, to vyšší číslo v případě voleb do sněmovny. Nezažila jsem, aby před otevřením místnosti už byla před dveřmi fronta. A v pátek se to stalo," řekla členka volební komise.

Z letargie obyvatele sídliště nejspíš vyburcovalo sdružení Mostečané Mostu, všichni oslovení voliči totiž hlasovali pro jeho kandidáty.

"S páteční zábavou nemáme nic společného. Romové ji nejspíš uspořádali sami. Voliče v Chanově jsme však oslovili. V úterý jsme uspořádali debatu. Mluvili jsme o projektu výstavby rodinných domů na sídlišti, částečně svépomocí. Máme zkušenost, že pokud jsou Romové na stavbě přímo zainteresováni, vybudovaných hodnot si váží a zabraňují v jejich ničení i ostatním. Ten nápad se líbil," uvedl František Ryba ze sdružení.

Chanovské sídliště obývané Romy je problémovou lokalitou, pohledávky města za nájemným a službách spojených s bydlením například dosahují přes 77 miliónů korun. K trvalému pobytu je zde přihlášeno kolem 1600 lidí, vzhledem k dluhům se musejí již několik let obejít bez teplé vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám