Hlavní obsah

Rodině se čtyřčaty Praha nepomůže

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští zastupitelé se ve čtvrtek odmítli zabývat půlmiliónovým darem rodině, jíž se 11. června narodila čtyřčata Anežka, Monika, Klára a Ondřej. Lídr Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) s radním Danielem Hodkem (ČSSD) navrhli, aby hlavní město rodině přispělo na koupi patřičně velkého auta.

Foto: fnmotol.cz

Rodiče dětí, kterým se 11. června v motolské nemocnici narodila čtyřčata

Článek

„Zkusme si představit, že by se nám narodila čtyřnásobná radost do rodiny, jak bychom potřebovali z okolí pomoc. Prosím o podporu, kdo pomáhá, dvakrát pomáhá,“ uvedl Čižinský.

Rodina podle něj potřebovala devítimístné auto, protože stát vyhověl požadavku a ke čtyřčatům a jejich staršímu sourozenci poskytl dvě ošetřovatelky. Cena vozu byla stanovena na 760 tisíc korun bez DPH, Praha by uhradila jen část.

Jenomže návrh se setkal s ostrou pravicovou kritikou. Alexandra Udženija (ODS) označila Čižinského za populistu a pokrytce, protože je jedním z nejbohatších funkcionářů, když pobírá plat poslance a starosty. „Kolik přispíváte té rodině? Mě by to hodně zajímalo, když umíte lítat po ulicích s peticemi, taky byste mohl lítat s kasičkou, sehnal byste ještě více peněz,“ řekla Udženija.

Po hlasování se deset převážně pravicových zastupitelů dohodlo, že rodinu každý podpoří 30 tisíci korunami ze svého

Starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) neviděl důvod, proč by zastupitelstvo mělo vybírat jednotlivé rodiny ze všech, které v Praze jsou. Radní Janu Plamínkovou (STAN) zajímalo, zda jsou děti z Prahy. Ptala se, zda nejsou z Hostivice spadající do středních Čech. Otec podle Čižinského trvalým bydlištěm přísluší na Prahu 1, svou pomoc rodině by měl odsouhlasit také Středočeský kraj.

„Co se týče mého příspěvku, přispěli jsme, budeme pravidelně, přispíváme po 15 tisících, to je částka, ze které nemusí být placena darovací daň,“ uvedl Čižinský.

Návrh nepodpořilo koaliční ANO ani pravicové kluby ODS a TOP 09, ani piráti. Hlasy Trojkoalice, ČSSD a KSČM nestačily. Pro zařazení na program bylo třeba 33 hlasů, sešlo se jich jen 21.

Po hlasování se deset převážně pravicových zastupitelů dohodlo, že rodinu každý podpoří 30 tisíci korunami ze svého. Vedle primátorky Adriany Krnáčové a Patrika Nachera (oba ANO) jde o Udženiji, Bellu, Bohuslava Svobodu (všichni ODS) a další. „Rodinu určitě podpořit chci, ale nebudu to dělat z veřejných peněz,“ vysvětlil Nacher. Podle něj se tak domluvili s několika dalšími zastupiteli a rodinu prý raději podpoří individuálně.

Přebytek pražského rozpočtu podle informací náměstkyně Evy Kislingerové (ANO) činil ke konci pololetí devět miliard korun.

Anketa

Myslíte si, že by Praha měla finančně pomoci rodině se čtyřčaty?
Ano
92,6 %
Ne
6,8 %
Nevím
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10290 čtenářů.

Reklama

Související články

V Motole se narodila čtyřčata

V porodnici v pražském Motole se minulé pondělí narodila čtyřčata - tři dívky a jeden chlapec. Naposledy se v České republice čtyřčata narodila před 15 lety.

Výběr článků

Načítám