Hlavní obsah

Rodina jeho osud tajila. Teď má pilot RAF pomník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patřil do takzvaného Českého čtyřlístku. Matěj Pavlovič byl jedním ze čtveřice kamarádů pilotů, kteří za války létali v britském Královském letectvu. Rodáka z Vlkonic na Klatovsku i jeho parťáky teď bude ve vsi připomínat pamětní deska.

Foto: Sbírka B a F Kudláček

Matěj Pavlovič létal v Anglii u polské 303. stíhací perutě

Článek

O příbuzném-pilotovi se doma dřív téměř nemluvilo. „Táta byl internován ve Svatobořicích. Věděl jsem jenom, že můj strejda létal v Anglii. Za minulého režimu to bylo tabu. Dospělí před námi informace tajili, abychom se někde neprořekli,“ řekl Právu 76letý Jaroslav Pavlovič, otec Jiřího.

Změna přišla až po sametové revoluci. A rodina se dozvěděla i další zprávy o svém příbuzném. Dokonce ji navštívil Josef Balejka, jediný z Českého čtyřlístku, který válku přežil.

Čtveřici přátel tvořili kromě Pavloviče a Balejky ještě Josef František a Wilhelm Kosarz. „Potkali se v Polsku, kam utekli. A stali se z nich nerozluční přátelé, kteří spolu bojovali,“ sdělil prasynovec, třiačtyřicetiletý Jiří.

Český pilot RAF se vrhl proti nepříteli, aby zachránil velitele

Domácí

Matěj Pavlovič se v Sušici vyučil strojním zámečníkem, později absolvoval letecký výcvik v Hradci Králové.

Po okupaci Československa uprchl právě do Polska, kde vstoupil do tamějšího letectva.

Čtyřlístek provedl v září 1939 útok na nepřátelské jednotky nedaleko Lvova. „Bombardovali je ručními granáty. Ty měli v košících a shazovali je na německé tanky. To byla pořádná partyzánština. Byli za to pak vyznamenáni,“ zdůraznil Jiří.

Později se dostali až do Francie a Anglie, kde nastoupili do britského Královského letectva. Pavlovič působil v polské 303. stíhací peruti. Jenže 20. dubna 1941 zahynul.

„Sestřelil ho messerschmitt. Matějův spitfire se našel roztříštěný na francouzském pobřeží,“ uvedl prasynovec s tím, že Balejka smrt svého kamaráda těžce nesl.

Piloty a jejich osud bude od soboty připomínat pamětní deska ve Vlkonicích u Sušice, odkud Pavlovič pocházel. Přípomínková akce začala v 10 hodin mší u kapličky svatého Vojtěcha, poté následovalo slavnostní odhalení uměleckého díla, které inicioval Klub vojenské historie Otaslavice.

Vlak ukazuje život československých legionářů na Sibiři. Největší zájem je o obrněný vůz

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám